Home 3D-Science 3D-bioprinten met simpele projector uit de Walmart

3D-bioprinten met simpele projector uit de Walmart

3 min lezen
0

Onderzoekers van de universiteit van British Columbia hebben een nieuw soort biologische inkt ontwikkeld die gebruikt kan worden om menselijk weefsel te ontwikkelen. Deze nieuw-ontwikkelde samenstelling reageert op normaal licht, in tegenstelling tot UV-licht, waardoor het veiliger en goedkoper is dan de huidige alternatieven.

Vandaag de dag wordt stereolithografie overal gebruikt om plastic 3D-geprinte objecten te maken uit harsen die uitgehard worden. Dit proces kan echter ook gebruikt worden om levende dingen te maken. Onderzoekers zijn al een tijdje bezig om speciale hydrogels te behandelen met UV-licht. Deze hydrogels zijn gels op basis van water waar menselijke cellen inzitten. Hiermee proberen ze synthetisch weefsel te maken, in een proces dat sterk lijkt op het uitharden van harsen.

okanagan_campus_1920x700

Helaas is het zo dat, hoewel duidelijk is aangetoond dat stereolithografie werkt als bioprinttechniek, het gebruik van UV-licht problematisch is omdat dat soort licht het weefsel juist kan beschadigen waarmee het kind met het badwater wordt weggegooid. Om die reden besloot een groep onderzoekers van deze universiteit om een nieuw bioprintmateriaal te ontwikkelen, een materiaal dat gebruikt kan worden in een stereolithografie-achtig proces waar echter geen UV-licht bij nodig is.

3D-blog

“UV-licht wordt weliswaar al tijden gebruikt, maar het brengt schade toe aan het DNA en veroorzaakt kanker”, aldus Keekyoung Kim, assistent-professor engineering. “Door onze eigen bio-inkt te ontwikkelen, kunnen we bot, kraakbeen en weefsel ontwikkelen zonder het risico dat de cellen ziek worden tijdens het proces.”

Projector-1

Het biomateriaal dat Kim met de andere onderzoekers maakt gebruikt een foto-initiërende chemische stof die het mogelijk maakt dat de bio-inkt reageert op het licht van een normale projector, een die je gewoon bij de Walmart kunt kopen. “Met onze foto-initiator bleken we in staat om een conventionelere lichtbron te gebruiken die nog nooit eerder geprobeerd was in 3D-bioprinting. Hierdoor werd het medische weefsel niet alleen veiliger, maar ook goedkoper”, legt Kim uit.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …