Home 3D-Science 3D-geprint botimplantaat redt been van vrouw

3D-geprint botimplantaat redt been van vrouw

4 min lezen
1

Toen de 47-jarige Ruth Smith-Leigh uit South Boston, Virginia hoorde dat ze waarschijnlijk haar been zou kwijtraken na een verwoestend auto-ongeluk, had ze geen idee dat 3D-printing niet alleen haar been zou redden maar het tevens mogelijk zou maken dat ze weer zou kunnen lopen.

implantaat2

Haar been was zo zwaar gebroken en er was zodanig veel bot afgebroken dat een amputatie de enige mogelijkheid zou zijn. Ze bezocht de artsen van het Duke University ziekenhuis die haar een alternatief boden. De dienstdoende orthopeed, Dr. Samuel Adams, legde haar uit dat een 3D-geprinte steiger gebruikt zou kunnen worden om haar been te repareren. De steiger, gemaakt van bio-afbreekbaar ijzer en mangaanstaal, zou ervoor moeten zorgen dat er nieuw bot gevormd ging worden om dit frame heen.

implantaat1

De 3D-geprinte implantaten zijn superieur aan traditionele methodes van botreparatie omdat er geen afstoting op kan treden van getransplanteerd weefsel. De steigers, die vastgemaakt worden aan de botdelen waar de schade heeft plaatsgevonden, lossen na verloop van tijd op terwijl er nieuw bot om ze heen groeit. Dit gebeurt omdat het 3D-geprinte botimplantaat gemaakt is van mineralen – ijzer en mangaan – die passen bij botgroei waarbij ze worden geabsorbeerd als voedings- en bouwstoffen voor het nieuwe bot.

le

De 3D-geprinte steiger werd gemaakt via een serie CAT-scans die de beschadigde gebieden identificeren en het mogelijk maken een model te maken van de structuur van hoe het been eruit zou moeten komen te zien. Een ander bedrijf 3D-printte vervolgens de steigers die het uiteindelijk mogelijk maakten dat de vrouw weer kon lopen.

Haar eigen botten groeien in en om het implantaat, hetgeen resulteert in een eindproduct dat net zo sterk is als haar oorspronkelijke bot, zo niet sterker. Dit is reeds in gang gezet, zo blijkt uit CT scans. De patient voelt zich uitstekend en is alweer teruggekeerd op haar werk op de school waar ze lerares is.

Ze loopt nu nog met de hulp van een speciale enkelbrace gecombineerd met een aangepaste schoen.

implantaat4

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Één reactie

  1. Ad van Dijk

    17 december 2014 op 18:58

    Het is al fantastisch deze 3D-print technologie. Maar dat nu ook mensen op deze wijze hun ledematen kunnen behouden is waanzinnig mooi en onwijs goed. Applaus voor de man die de 3D printer uitvond.
    (of toepaste) mvg Ad

    Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …