Home 3D-Printen 3D-geprint eco-dorp van WASP begint vorm te krijgen

3D-geprint eco-dorp van WASP begint vorm te krijgen

5 min lezen
0

Het Italiaanse 3D-printbedrijf WASP startte afgelopen maart met het printen van een sustainable eco-dorp genaamd Shamballa Technological Park in Massa Lombarda in Italië.

WASP staat bekend om haar grote deltaprinters en vooral om haar printers die in keramiek kunnen printen. Vorig jaar berichtten we al over het feit dat WASP van plan was met een gigantische deltaprinter duurzame dorpen te willen printen.

Vandaag dus even een update, want volgens het Italiaanse printbedrijf zit het eerste werk erop en is de fundering geprint.

1470854394840 wasp-advances-work-3d-printed-eco-village-big-delta-3d-printer-11

De gebouwen worden geprint van een materiaal dat uit aarde en stro bestaat en kan gebouwd (lees: geprint) worden met een zeer laag energieverbruik en dus tegen zeer lage kosten. Ideaal voor het bouwen van dorpen in de derde wereld dus.

Om enigszins een idee te krijgen hoe weinig energie dit proces verbruikt en hoeveel materiaal je nodig hebt om een dorp van stro en aarde te printen heeft WASP wat cijfers vrijgegeven.

Om een muur van 270 centimeter te printen met een diameter van 5 meter gebruikt de 3D-printer ongeveer 40 ton aan materiaal, 2 kubieke meters aan water en 200 kilowattuur.

Elke laag die de gigantische 3D-printer neerlegt duurt ongeveer 20 minuten om te extruderen en weegt 300 kilo. Maar het verbazingwekkende is dat de kosten van zo’n muur slechts 48 Euro bedragen! Je leest het goed, voor nog geen 50 Euro heb je dus een 3D-geprinte muur. Daar komt bij dat de energiekosten voor het bouwen van zo’n muur slechts 32 Euro bedraagt en het water slechts 3 Euro kost. De kosten van het gebruikte stro zijn ook behoorlijk laag (10 Euro). Voor de benzine voor de motor voor de aandrijving van de printer betaal je maar 3 Euro.

Massimo Moretti, de oprichter van WASP en het brein achter het Shamballa Technological Park is in zijn nopjes met het resultaat. “We hebben met dit project nu al bewezen dat één machine en twee man comfortabel, duurzaam onderdak kan produceren met echt heel weinig geld. Hoewel er nog behoorlijk wat werk te verrichten is, zijn we al erg blij met dit resultaat.”

wasp-advances-work-3d-printed-eco-village-big-delta-3d-printer-10

Uiteraard kwamen voor WASP bij het bouwen van een eco-vriendelijk dorp nogal wat problemen om de hoek kijken zoals ervoor zorgen dat het materiaal goed in de 3D-printer wordt geladen, het in de gaten houden van het printproces en het geprinte deel beschermen tegen weer en wind. Maar gelukkig werkt de WASP met stro en aarde en hoeven er geen stoffen te worden toegevoegd om het vloeibaar door de extruder te krijgen. Hierdoor duurt het niet lang voordat het materiaal te printen is. Dit betekent dat je niet alleen voor een zeer lage prijs een hut kunt printen, maar ook nog eens razendsnel.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Jeroen Veger
Toon meer in 3D-Printen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

3D-printen van carbon fibre in stroomversnelling

De startup Arevo Inc uit Sillicon Valley heeft als eerste een fietsframe volledig in carbo…