Home 3D-Science 3D-geprint hartweefsel betekent grote stap voor hartpatiënten

3D-geprint hartweefsel betekent grote stap voor hartpatiënten

4 min lezen
0

Artsen in Australië zijn bezig met het ontwikkelen van een methode waarmee hartcellen kunnen worden 3D-geprint. 3D-geprint hartweefsel zou een enorme opsteker betekenen voor hartpatiënten, zeker als hiermee afgestorven hartcellen in het hart kunnen worden vervangen met nieuwe uit de 3D-printer.

Het Heart Research Institute (HRI) in Sydney heeft een bioprinter ontwikkeld die menselijke hartcellen kan 3D-printen. Hiervoor hoeft de patiënt alleen maar huidcellen in te leveren. Uit deze huidcellen worden stamcellen ontwikkeld en uit die stamcellen kunnen weer hartcellen groeien. Dit ‘groeien’ vindt plaats via een bioprinter die de hartcellen in de gewenste vorm neerlegt en laag voor laag een stuk weefsel opbouwt. Het is weliswaar nog niet een heel nieuw, functionerend hart, maar wel een stuk hartweefsel en dat is al een reuzenstap.

Stel je voor, je krijgt een hartaanval. In dat geval sterven er vaak hartcellen af. Het dode weefsel kan straks vervangen worden door 3D-geprint hartweefsel dat direct op je hart wordt aangebracht. De onderzoekers zijn nu al in staat om clusters hartcellen te 3D-printen die pompen en kloppen, precies zoals een hart. Dit is een bijzonder opwindend moment voor de medische sector.

Huidige behandelingen na een hartaanval omvatten angioplastie, waarbij een ballon wordt gebruikt voor het verbreden van verstopte of vernauwde kransslagaders en reperfusie therapie, hetgeen plaatsvindt via stolselverwijderende medicijnen en het openen van slagaders met stents. Dit werkt helaas niet voor alle patiënten en bovendien lost dat het probleem van littekenweefsel in het hart niet op.

Door het dode weefsel te vervangen, verhelp je bovendien ook de kortademigheid en verbeter je de levenskwaliteit van de getroffen patiënten. En dat is nogal wat want alleen al in Australië gaat het om 350.000 mensen die tijdens hun leven een hartaanval krijgen. Vandaag de dag sterven er 24 Australiërs per dag aan een hartaanval.

Naast genoemde punten, kunnen 3D-geprinte hartcellen nog meer goeds doen. Zo kunnen ze gebruikt worden om medicijnen te testen voor individuele patiënten. Dit is onder andere belangrijk om bijwerkingen te testen.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …