Home 3D-Science 3D-geprint masker helpt apneu-patiënt

3D-geprint masker helpt apneu-patiënt

5 min lezen
0

Sinds kort wordt 3D-printtechniek gebruikt om mensen met slaapapneu van een betere en comfortabeler nachtrust te voorzien. Het merendeel van de mensen met gediagnostiseerde slaapapneu maakt gebruik van een CPAP. Dit apparaat blaast lucht via een masker de luchtpijp in. 3D Medical Solutions ontwikkelde een 3D-geprint, gepersonaliseerd masker voor patiënten die ongerief ervaren van hun huidige fabrieksmasker.

maskeronderdelen

Het Aerafit-masker wordt met behulp van 3D-printtechnieken direct of indirect geprint. Voor het buitendeel van het masker, dat direct 3D-geprint wordt, is een 3D-printbaar hars gebruikt. Deze hars is een foto-reactief acrylaat, CE-gecertificeerd en geschikt voor bio-compatibele toepassingen. Het is ISO-gecertificeerd volgens normering 10993 en de ‘93/42 EEC Directive’ voor Class IIa en is daarmee geschikt voor medische toepassingen. Het materiaal is sterk, water- en transpiratiebestendig en voldoet aan de hoogst mogelijke bio-compatibiliteitseis: UPS Plastic Class VI.

De silicone maskerinzet wordt niet direct driedimensionaal geprint, maar gemaakt aan de hand van een enkelvoudig 3D-geprinte mal. Dit wordt gedaan omdat er nog geen printtechniek beschikbaar is die aan de kwaliteitseis van het materiaal en product voldoen. Deze mal wordt ingespoten met een CE gecertificeerde 2-componenten silicone, die geschikt is voor bio-compatibele toepassingen volgens de Oeko-Tex 100 standaard Class I. Daarmee is dit materiaal geschikt voor langdurig huidcontact bij zowel pasgeborenen als volwassenen.

3d-scan-polygone

Ongeveer 500.000 mensen in Nederland lijden aan het obstructief slaapapneu syndroom (OSAS). Dit is een aandoening waarbij men meerdere keren per nacht stopt met ademhalen. Hiervoor is een therapie ontwikkeld met een bepaald soort maskers, maar doordat deze maskers soms voor problemen en ongemak zorgen, stoppen mensen vaak met de therapie. Veel maskers zorgen onbedoeld voor een bepaalde mate van luchtlekkage of drukplekken. Door het personaliseren van het masker op het gezicht, is lekkage van het Aerafit masker nihil. Daarbij is het wel noodzakelijk om ‘re-breathing’ te voorkomen, hetgeen gedaan wordt door de uitgeademde CO2 via de ventilatiegaten in het masker te laten ontsnappen.

Een laag Effectief Masker Volume (EMV) zorgt voor een juiste CO2-spanning in het bloed. Voor het Aerafit-masker is dit kleiner dan 180 ml. “We zijn trots dat we dit masker als eerste in Nederland aan kunnen bieden” zegt Hans Handgraaf, Business Development Manager bij VIVISOL Nederland. “We komen regelmatig patiënten tegen die moeite hebben om te wennen aan de therapie of die de lekkage van hun standaardmasker hinderlijk vinden. Voor hen is het Aerafit-masker een uitkomst.”

3d-projectie-aerafit-one

Aerafit
Tijdens de ontwikkeling werd al snel duidelijk dat het individualiseren van het masker de effectiviteit van de therapie verbetert. Een perfect passend masker geeft een gelijkmatige drukverdeling over het gezicht, resulterend in een goede nachtrust en een beter functioneren overdag. Het Aerafit masker wordt geleverd door VIVISOL en is verkrijgbaar via hun webshop.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …