Home 3D-Innovation 3D-geprint onbemand luchtvaartuig met straalmotor haalt 240 km/u

3D-geprint onbemand luchtvaartuig met straalmotor haalt 240 km/u

3 min lezen
0

Een 3D-geprint onbemand luchtvaartuig, dat klinkt als een drone. Maar nee, niet alle onbemande luchtvaartuigen zijn drones. Dit is een echt vliegtuig. Waarvan maar liefst 80% van de onderdelen zijn gemaakt met de 3D-printer. Dankzij het lichtgewicht-materiaal ULTEM 9085 van Stratasys haalde dit onbemande luchtvaartuig meteen al een snelheid van boven de 240 km/u.

De spanwijdte van het toestel is 3 meter en het totale gewicht is slechts 15 kilo. Dan Campbell, Aerospace Research Engineer bij het bedrijf Aurora Flight Sciences, de makers van dit bijzondere vliegtuig, legt uit waarom het onbemande luchtvaartuig 3D-geprint is.

“Een belangrijk doel van dit project was zodat we aan de luchtvaartindustrie konden laten zien hoe snel je van design naar bouw naar vliegen kan gaan met een 3D-geprint straalvliegtuig. Voor zover ik kan nagaan is dit de grootste, snelste en meest complexe 3D-geprinte UAV (unmanned aerial vehicle) ooit gemaakt.”

Dankzij de FDM-printers van Stratasys kon Aurora de time-to-market voor een 3D-geprint onbemand luchtvaartuig flink terugbrengen. De onderdelen van het vliegtuig werden gemaakt met het ULTEM-thermoplastic. Dit materiaal voldoet aan de eisen die gesteld worden op het gebied van hitte, rook en toxiciteit en is bovendien lichtgewicht.

“Een 3D-geprint onbemand luchtvaartuig is een perfecte demonstratie van de unieke mogelijkheden die additive manufacturing kan toevoegen aan aerospace,” aldus Scott Sevcik, Aerospace & Defense Senior Business Development Manager, Vertical Solutions bij Stratasys. Het bedrijf gebruikte ook andere materialen en 3D-printtechnieken voor Aurora, onder meer voor een nylon brandstoftank die gemaakt is met laser sintering en een 3D-geprinte metalen uitlaat mondstuk.

Alle onderdelen die 3D-geprint zijn boeken winst op het gebied van gewichtsreductie en dat is heel belangrijk voor de aerospace-industrie.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Innovation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …