Home 3D-Science 3D-geprinte ademhalingsmaskers in de strijd tegen apneu

3D-geprinte ademhalingsmaskers in de strijd tegen apneu

4 min lezen
0

3D-printing lijkt voor steeds meer medische situaties die verband houden met protheses in en op het lichaam een oplossing te bieden. Niet alleen is een prothese uit de 3D-printer betaalbaarder dan een met de hand op maat gemaakte variant, maar ook is het een veel snellere, accuratere en snel verbeterende technologie voor dergelijke toepassingen.

problemy1238x922-165

Onlangs schreef 3Dprint Magazine al over een mondstuk uit de 3D-printer dat een oplossing lijkt te bieden voor snurken en slaapapneu. Nu is er een ander project dat dezelfde problemen op belooft te lossen. Voor mensen die te kampen hebben met slaapapneu zijn er nu al mogelijkheden met een masker dat over het gezicht heen gaat en verbonden wordt aan een niet-invasief CPAP-ademhalingsapparaat.

Op die manier wordt gedurende de slaap voorkomen dat de patiënten te kampen krijgen met een ademhaling die voor periodes stopt hetgeen kan leiden tot depressie, diabetes, hoge bloeddruk en tia’s.

Op dit moment kan een patiënt kiezen uit vier verschillende maten maskers. Als je geluk hebt, past een hiervan goed op je gezicht en is alles in orde, maar de helft van de patiënten hebben problemen met de maskers en stoppen de behandeling omdat de maskers niet goed passen. Het bedrijf Metamason heeft drie miljoen dollar opgehaald om 3D-geprinte maskers te maken. Een tweede bedrijf, Inspirate Medical, streeft er nu eveneens naar om eind dit jaar of begin volgend jaar met 3D-geprinte CPAP maskers te komen.

Stage-1-Scan Stage-2-3D-Model1 pasted-image

Het onderzoek dat dit bedrijf tot op heden heeft uitgevoerd, heeft ze tussen de $20.000 en $30.000 gekost. Om de maskers te kunnen maken, moet er eerst een scan van het gezicht gemaakt worden. Via een speciaal ontwikkeld algoritme wordt de perfecte vorm van een masker berekend en een 3D-model gegenereerd. Dit wordt geprint en dan is het masker klaar.

Gewone CPAP-maskers kosten rond de 150-300 dollar en de 3D-geprinte varianten zullen, omdat het maatwerk is, wat duurder uitvallen, maar wel veel goedkoper dan handwerk. Het prijsverschil zorgt er wel voor dat de patiënt een perfect passend masker heeft. En alleen een perfect passend masker kan deze patiënten helpen.

Linksom of rechtsom worden de mogelijkheden voor apneu-patiënten een stuk groter de komende jaren.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …