Home 3D-Science 3D-geprinte botten uit Amerika nog weer sterker

3D-geprinte botten uit Amerika nog weer sterker

2 min lezen
0

Er wordt regelmatig vooruitgang gemeld op het gebied van 3D-geprinte botstructuren. Ook kraakbeen is een materiaal waar veel onderzoek naar gedaan wordt. Zoals bekend, zijn er jaarlijks vele miljoenen patiënten met problemen op het gebied van botten en kraakbeen die veel beter opgelost zouden kunnen worden met nieuw gegenereerd materiaal van stamcellen van deze patiënten zelf.

mjgxndy0mw

De eerste resultaten leidden tot objecten die van een soort kunststoffen gemaakt werden. Idealer is het als de nieuwe botten uiteindelijk helemaal gemaakt zijn van lichaamseigen materiaal. Nadelen waren tot nu toe vooral dat het materiaal te bros was (als er met keramiek gewerkt werd).

hyperelastic_bone_squeeze-0

Amerikaanse onderzoekers werken nu met een combinatie van hydroxyapatiet (een keramieksoort) en twee polymeren. Deze combinatie zorgt voor zowel kracht als elasticiteit en dat is belangrijk.

Nadeel is nog wel dat dit mengsel slecht wordt afgebroken en dat is toch wel essentieel. Het is namelijk de bedoeling dat het kunstbot op den duur vervangen wordt door nieuwe aangroei in het lichaam.

ramille-lab-pic1-290x300

nw

Uiteindelijk moet via bioprinting met onze eigen cellen bot geprint kunnen worden waar eigenlijk niets kunstmatigs meer aan is, maar dat gaat nog even duren. Tot die tijd zijn doorbraken zoals die van deze onderzoekers van Northwestern University mooie successen.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …