Home 3D-Science 3D-geprinte prothese wordt direct aan het bot verbonden

3D-geprinte prothese wordt direct aan het bot verbonden

5 min lezen
0

Patiënten die ledematen missen zijn over het algemeen aangewezen op prothesen die op maat gemaakt zijn om te passen over hun vermiste arm of been. Ondanks dat er miljoenen mensen in de wereld moeten leven met het verlies van een ledemaat, is er door de jaren heen zeer weinig veranderd in de prothese-technologie. Terwijl standaard prothetische apparaten gemeengoed zijn, hebben ze hun tekortkomingen en nadelen. De kosten lopen vaak in de tienduizenden euro’s, waarvan een groot deel niet gedekt wordt door de meeste zorgverzekeraars. Verder zien we vaak een gebrek aan stabiliteit bij het gebruik van de prothesen, wat kan leiden tot valpartijen of ongevallen. Een slecht passende prothese kan ook leiden tot complicaties, zoals pijnlijke zweren en aanhoudende, chronische pijn. 3D-printen zou in staat moeten blijken om oplossingen te bieden aan allebei deze kwesties.

3dp_boneprosthetic_traditional_socket-142x300

De hoge kosten van prothetische objecten wordt veroorzaakt door de noodzaak dat elk apparaat op maat moet worden gemaakt voor de patiënt. Een houder die vast klikt aan ontbrekende ledematen van de geamputeerde moet exact passen en op zijn plaats gehouden worden met pijnlijke riemen of beugels.

Zelfs met een precieze pasvorm treden er zweren en wonden op door het dragen van de prothese. Door 3D-scanning en 3D-printing is sterk de mogelijkheid om prothesen om maat te maken sterk verbeterd en dreigt de prijs van protheses dalen tot een fractie van de kosten van ambachtelijke protheses. 3D-printen wordt ook onderzocht als een manier om op maat gemaakte prothese-implantaten chirurgisch rechtstreeks in het bot van de patiënt te implanteren.

3dp_boneprosthetic_xray-225x300

Onderzoek naar osseointegratie, de chirurgische integratie van prothetische implantaten met de overgebleven botstructuur van de geamputeerde, of prothese die direct aan het skelet bevestigd worden, is al een paar jaar gaande, maar de laatste tijd heeft deze methode flink aan populariteit gewonnen. Het implantaat gaat door de huid heen, rechtstreeks op het bot, zodat een 3D-geprinte prothese fysiek kan worden bevestigd aan het lichaam van de patiënt. Maar het enige permanente implantaat zou een houder zijn, waardoor de prothese gemakkelijk kan worden verwijderd indien nodig.

Deze directe prothese-aan-bot verbinding biedt een stabiele verbinding met het lichaam van de patiënt waardoor hij meer controle over de prothese krijgt. Dit elimineert vrijwel alle resterende pijn of zweren die traditionele prothesen kunnen veroorzaken.

3dp_boneprosthetic_irl-e1457568805114

Helaas heeft de FDA geïmplanteerde prothese-aan-bot verbindingshouders niet goedgekeurd prothesen sockets voor algemeen gebruik; ze hebben alleen uitzonderingen voor onderzoeksdoeleinden verleend. De belangrijkste redenen hiervoor zijn het gevolg van de verschillende complicaties, die ertoe leidden dat de patiënt extra vatbaar was voor infecties en verwondingen. Ruppert en zijn collega-onderzoekers richten hun inspanningen op het aanpakken van deze nadelen via een 3D-geprinte prothese, en hopen manieren te vinden om de periode van revalidatie verminderen en de zorgen om infecties te elimineren.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …