Home 3D-Printen 3D-geprinte robot opent handelsdag AEX

3D-geprinte robot opent handelsdag AEX

9 min lezen
0

Een 3D-geprinte robot die van scratch door MBO-studenten van het Nova College in Hoofddorp (en Beverwijk en Haarlem) is ontworpen en gebouwd opende vandaag de handelsdag op de beurs in Amsterdam. De studenten gingen slechts twee maanden geleden van start met dit project. Elke vrijdag op de 3D Makers Zone in Haarlem werd er vergaderd, in dit voorbeeld van hoe de samenwerking tussen bedrijven en scholen eruit zou kunnen zien.

robot2

Opdrachtgever The Leadership Exchange Amsterdam (TALX) vroeg aan de 3D Makers Zone of ze in staat zouden zijn om een 3D-geprinte robot voor hen te maken om daarmee de AEX te openen. Gezien de korte deadline, schakelde de 3D Makers Zone direct het Nova College in, met hun grote arsenaal aan technische studenten. Om de uitdaging te verhogen, kregen de MBO’ers geen budget. De 3D Makers Zone wist echter twee sponsors binnen te halen; zijzelf (er mocht onbeperkt gebruik gemaakt worden van materialen en machines in de 3D Makers Zone) en het bedrijf RS Components, bekende om haar gigantische assortiment technische onderdelen en eindproducten. RS stelde een maximumbedrag van €2.000 in waarvoor de MBO’ers onderdelen mochten bestellen.

226524ac-3748-42c4-a450-ce0471646f54

Als kinderen in de snoepwinkel shopten de studenten zich een slag in de rondte op de e-commerceomgeving van RS Components. Uiteindelijk bleven ze nog ruim onder het budget ook. Na de nodige servo’s, spijkers, kabeltjes, accu’s, een toetsenbord, lijm, kogellagers, arduino’s en raspberries besteld te hebben bij RS, kregen de studenten van de 3D Makers Zone de benodigde filamenten en printers tot hun beschikking. Op sommige dagen werd er tot diep in de nacht doorgewerkt en na alle zweetdruppels en berekeningen mocht het resultaat er zijn. Met een welgemikte tik tegen de gong verbaasde het gezelschap de financiële wereld en opende de handelsdag van de AEX op 21 april op een bijzonder innovatieve wijze.

9430a694-80aa-4f48-9e55-b1fc93a10d30
De Mercurius (god van de handel) die student Tomas namens het genootschap in ontvangst nam

Je kunt zeggen wat je wilt, maar deze studenten zijn bijzonder cool!

3Dprint Magazine interviewde Istwan Koning van sponsor RS Components: “De sponsoring van het team studenten van het Nova College bij hun project om een robotarm 3D te printen was voor RS Components een logische stap. Niet alleen verkopen wij 3D printers, filamenten en 3D software, we hebben veel toonaangevende technische opleidingsinstituten als klant, waaronder de bekendste Technische Universiteiten. Wij zien een glanzende toekomst voor 3D printing, die een drastische verandering van de economie tot gevolg zal hebben, niet in de laatste plaats voor huidige en toekomstige aan de beurs genoteerde bedrijven.”

e5cb4cbe-4d60-4a7a-ada0-28b4f32fb025
Istwan Konings (rechts) van RS Components

3Dprint Magazine interviewde Tim van der Voord van ROC Nova College: “Bij de ontwikkeling van een 3D geprinte robot arm met studenten zul je wellicht niet direct denken aan MBO studenten. Toch hebben we als Nova College deze opdracht met volle enthousiasme en zonder twijfel aangenomen. We zijn ervan overtuigd dat disruptieve technologie zoals 3D-printing, Internet of Things en robotica vele beroepen drastisch zal veranderen, ook die van de MBO’er. In deze nieuwe wereld is (juist) ook plek voor de MBO geschoolde die heel goed is in het toepassen van deze nieuwe technologie. De nieuwe generatie studenten is opgegroeid in een digitale wereld, durven risico’s te nemen en zijn niet ‘bang’ voor de technologische ontwikkelingen. Op de vraag en thema van de TALX beurs of uw bedrijf over 10 jaar nog bestaat, kunnen wij enkel antwoorden: niet zonder de nieuwe generatie de juiste kansen te geven. Deze groep studenten heeft dat bewezen! We zijn trots op deze groep studenten en danken RS Components, TALX en de 3D Makers Zone voor deze gegeven kans!”

IMG_1823 IMG_1820 IMG_1819 IMG_1818

In onderstaande video zie je een van de tests:

Een woordvoerder van de 3D Makers Zone legt uit: “In onze ogen is het niet meer dan logisch dat studenten voorop lopen in de revolutie van het nieuwe maken. Waar het voor traditionele bedrijven enorm moeilijk blijkt om de omslag te maken in met name het denken aan en vervolgens ook in het toepassen van nieuwe technologieën, is dat voor studenten niet zo. Bij de 3D Makers Zone proberen we dagelijks bedrijven bij de hand te nemen in het verkennen van de mogelijkheden van 3D-printing, robotica, Internet of Things en andere disruptieve technologieën. Studenten zijn daar een belangrijke toegevoegde waarde bij omdat zij het reeds als vanzelfsprekend ervaren om te denken in innovatie.

5c251bb3-cdf0-4b3e-8dd1-2e9dd8c18a39

Ze zien deze technologieën niet anders dan als een onderdeel van het palet aan opties waarmee een probleem gewerkt kan worden en passen ze vanuit dat wereldbeeld moeiteloos toe. Daarom verbaasde het mij ook niets dat deze MBO’ers in staat waren om een robot te bouwen die hetzelfde kon als een robot die beursgenoteerde bedrijven voor 3 ton aanschaffen. Bedrijven zullen echt aan de bak moeten om het exponentieel uitdijende universum dat smart technologies heet bij te benen en hier hun voordeel mee te doen. Niet alleen om te blijven bestaan, maar ook offensief, om mede de toekomst vorm te geven. Wie wil dat niet? Vandaag is bewezen dat excellence centers zoals de 3D Makers Zone en smart educating onderwijsinstellingen als het Nova College hier onmisbaar in zijn.”

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Printen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …