Home 3D-Innovation 3D-geprinte schep maakt vissen makkelijker en diervriendelijker

3D-geprinte schep maakt vissen makkelijker en diervriendelijker

4 min lezen
0

Een Nieuw-Zeelandse visser heeft een 3D-geprinte schep bedacht die nog het best te omschrijven is als een plastic grijpmechanisme. Dit object, de Keepa, is een soort schep waarmee vissers een gevangen vis veiliger kunnen hanteren. Veiliger voor de vis en veiliger voor de visser, die zich nog weleens wil prikken aan scherpe stekels, tanden of de haak.

De 20 jaar ervaring als visser hielp Tran Lawrence uit New Plymouth met het bedenken van een oplossing voor het onhandige gehannes met een spartelende vis die je aan boord hebt getrokken. “Iedere keer als je een tv-programma over vissen ziet, of iemand op een pier of boot ziet vissen, zie je gehannes met de spartelende vissen. Je ziet de vis vechten, zichzelf doodslaan tegen de boot of de grond.”

Met de 3D-geprinte schep kan dat tot de verleden tijd behoren. Zodra de vis gevangen is, kan hij in de schep geveegd worden, die qua grootte vergelijkbaar is met een manila map, en op zijn kop worden gedraaid. Het interessante is dat als een vis op zijn kop ligt, hij in een soort slaapstaat geraakt waardoor hij rustig is en de haak gemakkelijk en veilig uit de bek kan worden gehaald. Hierna kan de vis zonder verdere verwondingen terug in het water worden gezet. Dit voorkomt onnodig lijden en zelfs de dood van de dieren.

Bovendien functioneert de 3D-geprinte schep ook als een meetapparaat. “Als de staart eruit steekt, mogen we hem mee naar huis nemen, als dat niet zo is, is ie te klein en moet ie terug,” aldus Lawrence. Zijn doel is om in elke boot in Nieuw-Zeeland een Keepa aan boord te krijgen, ook al verdient hij er weinig aan. Het gaat hem niet om het geld, maar om het duurzame aspect ervan.

Uiteindelijk is er $100.000 nodig om de Keepa te ontwikkelen. Het prototype is nu nog blauw, maar uiteindelijk zal het eindproduct transparant moeten worden, zodat je de vis beter kunt zien.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Innovation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …