Home 3D-Lifestyle 3D-geprinte smartphone microscoop voor schoolklassen

3D-geprinte smartphone microscoop voor schoolklassen

4 min lezen
0

Om kinderen nog meer en sneller te laten leren, is het vaak zaak om ze de middelen te geven om zich te verdiepen in materie zonder het te eenzijdig en theoretisch te maken. 3D-printing speelt in toenemende mate een rol hierin in het onderwijs. In Nederland kennen we Maakonderwijs, een lesmethode die tal van nieuwe technologieën combineert om leerlingen spelenderwijs kennis te laten maken met technologie.

In Amerika heeft de universiteit Stanford nu ook iets ontwikkeld op het gebied van biologie. De Amerikanen combineerden 3D-printing met smartphone-technologie en microscopen. Via een 3D-geprint omhulsel is het nu mogelijk voor leerlingen om een smartphone te gebruiken als microscoop en tot in detail in te zoomen op cellen en microben. Kinderen kunnen nu de bewegingen en gedragingen bestuderen en zelfs beïnvloeden met de smartphone.

alhhyjovjcjs7kfsrvum

De zogeheten LudusScope (afgeleid van het latijnse woord ludere = spelen en microscoop) is niet zo goed als een echte microscoop, maar de microben zijn prima zichtbaar en met een joystick op het scherm van de telefoon zijn ze tevens te besturen: ze veranderen de zwemrichting en kunnen dit waarnemen via de camera.

Het systeem bestaat uit een platform voor een microscopisch glasplaatje en een smartphonehouder met een microscopisch oogstuk dat zich aan de bovenkant bevindt. De microbe waar ze mee hebben getest, is Euglena, een kleine eencellige die op licht afkomt. Elk plaatje is omringd door vier LED’s en elke LED kan door een joystick worden aangestuurd. Zodra de LudusScope in elkaar zit, kunnen kinderen hun Euglena zien bewegen terwijl ze de verschillende lichtbronnen manipuleren.

xjbv8wft6wsbdritywjh

Kinderen kunnen via een extra laag over het scherm heen bovendien lezen en leren wat ze zien via de camera van de telefoon en daarnaast kunnen ze allerlei onderzoeken doen en data verzamelen. Dit is wel een heel erg coole applicatie van 3D-printing en wat creativiteit.

Helaas is de LudusScope nog niet helemaal foolproof en dus nog niet klaar voor gebruik in de klaslokalen. Dit is wel belangrijk anders gaan er dingen fout bij de leraren en kinderen. Nog even afwachten dus, maar hopelijk stelt Stanford tzt de bestanden en gebruiksaanwijzing beschikbaar via open source en kunnen ook scholen in Nederland hiermee aan de slag.

A small step for men, a giant leap for biology class!

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Lifestyle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …