Home 3D-Science 3D-geprinte spalken en manchetten worden steeds beter

3D-geprinte spalken en manchetten worden steeds beter

3 min lezen
0

De 3D-geprinte arm-spalk is niets nieuws in de wereld van 3D-printing. Dergelijke exoskeletten (zeg maar een skeletstructuur die zich buiten je lichaam bevindt) zagen jaren geleden al voor het eerst het levenslicht. Sindsdien is er weinig veranderd en de ontwikkelingen leken stil te staan.

Screenshot-2016-08-22-14.45.23

Dat is jammer, want de mogelijkheden liggen voor het oprapen. Wat houdt ziekenhuizen tegen? Waarom worden patiënten nog steeds naar de gipskamer gestuurd? Waarom worden de gipskamers niet opgeheven en vervangen door een 3D-printer? Om te beginnen zijn de prijzen van SLS- en SLA-printers nog te hoog waardoor de prijs van een 3D-geprinte manchet of spalk veel hoger ligt dan die van een traditioneel gemaakte.

Een nieuw bedrijf genaamd Mediprint is nu op weg om de medische industrie op zijn kop te zetten dankzij haar innovatieve designs voor 3D-geprinte manchetten.

cast7

Het concept achter het idee is simpel. Met een paar uurtjes FDM-printen heeft een printer een manchet voor een arm in twee delen geprint waarna het aan de arm bevestigd kan worden via een kliksysteem. Met de almaar voortschreidende technologie (betere printsnelheden, geavanceerdere materialen, etc) zou dit mogelijk kunnen leiden tot adoptie door ziekenhuizen. Of niet? Er zijn ook artsen die kritische kanttekeningen plaatsen bij de kwaliteit van dergelijke orthesen (hulpmiddelen).

Het voordeel van het ontwerp is duidelijk, het kan binnen een paar uur geprint worden hetgeen geen bezwaar is omdat je doorgaans sowieso een paar uur moet wachten voordat je een arm mag ingipsen. Bovendien is de manchet/spalk lichter dan een gipsen variant en kun je lekker krabben door het opengewerkte design. Daarnaast kun je gewoon douchen en zwemmen ermee, hetgeen ook een groot voordeel is.

tutor1

Als je de printer eenmaal hebt, zeker een FDM-printer, is het ook nog eens goedkoop te maken en makkelijk en snel aan te brengen en af te nemen. Afzagen hoeft al helemaal niet, aangezien het een simpel kliksysteem is.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …