Home 3D-Gear 3D-gescande en deels geprinte mummie op tentoonstelling

3D-gescande en deels geprinte mummie op tentoonstelling

4 min lezen
0

Musea vinden 3D-printing over het algemeen heel interessant. Zo schreven we al een keer over het British Museum dat bezig is veel van zijn collectie beschikbaar te maken voor 3D-printing.

Een permanente tentoonstelling over Egypte in het Museum of Mediterranean and Near Eastern Antiquities (MOMNEA) in Stockholm maakte recent verborgen details van de mummie van Neswaiu beschikbaar in digitale vorm.

surface_scan

De mummie is gedigitaliseerd door het gebruik van capturing technologie. Hier is een interactieve tentoonstelling van gemaakt die de Inside Explorer Table heet. Tevens is er een aantal 3D-geprinte objecten te zien op de expositie.

Neswaiu, de man wiens mummie dus gescand is, leefde in de derde eeuw voor Christus en was daar verantwoordelijk voor de tempel van de god Montu in Thebe. Hij hoorde bij de bovenlaag van de Egyptische maatschappij en werd uiteindelijk tussen de 50 en 60 jaar oud, hetgeen een hoge leeftijd was voor Oud-Egyptische begrippen. Uiteindelijk bezweek hij aan een infectie in een van zijn tanden die leidde tot bloedvergiftiging.

neswaiu_content

MOMNEA zegt dat het project ook bedoeld is om een nieuwe benchmark te maken voor de manier waarop musea 3D-digitalisatie, interactieve tools en 3D-printing inzetten om hun collecties beschikbaar te maken voor andere musea, onderzoekers en bezoekers.

tactile_neswaiu-300x161

De mummies werden naar een universiteitsziekenhuis gebracht waar een groep experts samenwerkte in het scannen ervan. Dit team van radiologie en forensische experts slaagde erin om de binnenkant en structuur van de mummies vast te leggen.

Autodesk en FARO hielpen ook mee om modellen van de mummie en sarcofaag te maken. Dit leverde een tafel op die bediend kan worden via aanraking (net als een tablet) waarmee bezoekers de mummie in zijn geheel kunnen bestuderen of in kunnen zoomen op details, hem uit kunnen pakken uit zijn windsels en zelfs lagen van het lichaam af kunnen pellen om de anatomie en objecten die meeverpakt zijn te bestuderen.

neswaiu_header1-300x161

Verschillende delen van de digitale modellen zijn ook 3D-geprint om de bezoekers nog meer detail te geven. Een voorbeeld van de 3D-geprinte objecten, is een gouden amulet in de vorm van een valk die bij de mummie zat. De valk is eerst gescand en vervolgens gereproduceerd via 3D-printing en metaalgieten. Nu kunnen bezoekers een exacte replica van een gouden amulet dat 2.000 jaar geleden mee is verpakt met een mummie (en nog steeds bij de mummie zit), vasthouden.

3d-printed-golden-falcon-mummy-300x155

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Gear

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …