Home 3D-Modellen 3D-huidprinter tegen brandwonden en huidziekten

3D-huidprinter tegen brandwonden en huidziekten

4 min lezen
0

Een studente uit Duitsland werkt aan een concept voor een 3D-huidprinter die brandwonden en verschillende huidziekten moet verlichten.

Als je geen last hebt van je huid, zul je waarschijnlijk weinig denken aan dit orgaan. Maar als je huidtrauma of een een ziekte hebt, kun je er constant mee bezig zijn.

table

Met het doorbreken van 3D-printing veranderen er veel processen in bedrijven. Zo ook in de medische industrie. We hebben al veel gezien op het gebied van 3D-geprinte medische modellen, implantaten en meer toepassingen die zorgen voor betere diagnostisering, behandeling en operaties en herstel. Stel je voor dat je huid zou kunnen 3D-printen, dat zou een schitterende toepassing zijn.

project

Twee weken geleden schreven we hier al over Organovo en L’Oréal die een samenwerking aangingen om huidweefsel te bioprinten met als doel om een revolutie te ontketen met nieuwe producten, cosmetica en medische toepassingen. De grotere vraag is wat er zou kunnen met 3D-geprinte huid voor diegenen die lijden aan huidziekten of verbrand zijn.

sk2

Isabella Zidek van de Universiteit voor Ontwerp in Schwäbisch Gmünd ontwikkelde een concept genaamd ‘Viveo’. Het doel dat ze nastreeft, is het rechtstreeks plaatsen van 3D-geprinte huid op de aangetaste plaatsen van de patiënt.

Met een concept voor een huidcelprinter mikt Zidek op tal van nieuwe behandelmogelijkheden. Het grote voordeel van 3D-geprinte huid, is dat het gaat om huid met de eigen cellen van de patiënt. Dit elimineert het risico dat het lichaam de huid afstoot. Dankzij de laagjestechnologie van 3D-printing worden tevens littekens voorkomen en kunnen de geprinte huidcellen makkelijk integreren met de huid.

one17

Dit is een veel betere oplossing dat traditionele huidtransplantaten, die afgestoten kunnen worden of additionele wonden kunnen veroorzaken omdat ze elders uit het lichaam worden gehaald.

Zidek werkte met een groot aantal medische professionals terwijl ze schaafde aan haar concept en plan voor een 3D-huidprinter. Ze sprak onder andere met een dermatoloog, een brandwondenspecialist, een arts en een bioloog.

two9

Haar ontwerp bevat een celinkt die gemaakt is van de huidcellen van de patiënt en een vloeibare hydrogel die wordt geplaatst via 3D-geprinte laagjes, direct op de aangetaste huid, cel na cel. Nadat er een 3D-scan is gemaakt van de ‘wondkaart’, krijgt elke cel een positie toegewezen en worden de individuele huidlaagjes toegepast. Celcomponenten worden in een cartridge geplaatst die voor verschillende behandelingen kan worden gebruikt.

usr-138-img-1406655217-e5cc8-196x196
Isabella Zidek
Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Modellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …