Home 3D-Gear 3D-printer robot bouwt huizen van blokken… razendsnel!

3D-printer robot bouwt huizen van blokken… razendsnel!

3 min lezen
0

Er kan al met een ongelooflijk groot aantal verschillende materialen 3D-geprint worden. Een van de meest interessante is ongetwijfeld beton. We schreven hier eerder over betonprinters die als een soort slagroomspuit met slangen en portaalkranen laag voor laag snelhardend beton printen. Maar het kan ook anders. In Australië is een bedrijf, Fastbrick Robotics, bezig met een minder traditioneel 3D-printmateriaal. Hun robot, de Hadrian 105 (uiteraard vernoemd naar de Romeinse keizer die de naar hem vernoemde muur aanlegde waarmee stammen als de Picten ten noorden van wat nu Engeland is gehouden werden) kan blokken steen in een veel hoger tempo neerleggen dan mensen dat kunnen.

hadrians-wall hadrian

Het in Perth gebaseerde bedrijf liet onlangs een video zien van de Hadrian 105. Met een lasergestuurd systeem gaat de robotarm aan het werk en bouwt deze een zeer nauwkeurige buitenrand van een klein huis, met een snelheid van 225 blokken per uur. Een menselijke bouwer legt dezelfde hoeveelheid blokken in een halve werkdag neer.

hadrian3

Dat is al heel snel, maar het kan nóg sneller! De volgende generatie, de Hadrian X, gaat er 1.000 per uur neer kunnen leggen, meer dan twee keer zoveel als wat een mens in een dag kan neerleggen. Zoals je kunt zien in de video, legt de robot de blokken die het aangevoerd krijgt via een lange hefboom en kan hij ze neerleggen met een accuratesse van 0,5mm.

hadrian2

De robot is groot, maar kan achterop een vrachtwagen worden vervoerd. De 3D-printer werkt met een soort kit in plaats van het traditionele cement waardoor de snelheid optimaal blijft en de thermale efficiëntie van het eindresultaat maximaal wordt en tevens de impact van weersomstandigheden tijdens het proces wordt geminimaliseerd. Net als bij een gewone 3D-printer worden de instructies voor waar de robot de blokken moet neerleggen via een CAD 3D-model naar de machine gecommuniceerd.

hadrian1

De machine kan omgaan met allerlei verschillende maten blokken en kan ze ook op maat brengen met verschillende snijtechnieken.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Gear

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …