Home 3D-Science 3D-printers moeten groeiend hout maken via bioprinting met houtcellen

3D-printers moeten groeiend hout maken via bioprinting met houtcellen

4 min lezen
0

Nieuw Zeeland heeft een unieke flora en fauna, de natuur is prachtig, anders dan elders in de wereld zoals ook te zien is in films als The Lord of the Rings. Het land is daarom terecht erg zuinig op haar biologische bronnen en doet er alles aan om te voorkomen dat de natuur teloor gaat ten gunste van de industrie of huizenbouw. Zo wil men ook voorkomen dat de eucalyptusbossen gekapt worden en een biotechnoloog aan de universiteit heeft daar een zeer goed idee voor: synthetisch hout creëren.

SP130067

Associate professor David Leung van de University of Canterbury in Christchurch bedacht een manier om met houtcellen hout te 3D-printen. Of beter gezegd: bioprinten. Hoe het werkt? Nou, in de eerste plaats zijn ze nog niet zover dat er al daadwerkelijk hout geprint kan worden, maar de outlines van het project liggen er. Leung begon bij algencellen, waar reeds bewezen onderzoek naar en mee is gedaan in de bioprinting. De volgende stap is om cellen van levende eucalyptusbomen te nemen en hieruit de houtvormende types te destilleren. Met deze specifieke houtbouwcellen, zouden in theorie materialen geprint moeten kunnen worden.

leung
Associate professor David Leung van de University of Canterbury in Christchurch

sawmill-lumber-mill

874612798-stack-of-wood-saw-mill-wooden-board-sumatra

Hiertoe moet de bioprinter nog wel een transformatie in de cellen en het gedrag (en de vorm die ze samen gaan aannemen) bewerkstelligen en dat is dan ook waar Leung en zijn mensen onderzoek naar gaan doen. In potentie is het natuurlijk een prachtig idee om onbeperkt hout te kunnen maken zonder dat er ook maar één boom voor gekapt gaat worden.

Daarnaast is het ook uiterst interessant om met echt (synthetisch) hout te kunnen 3D-printen. Je kunt hout zo in allerlei vormen maken, vormen die met de hand nooit hadden gekund. Echt hout is ook veel mooier en sterker dan de mixen van houtpulp en kunststof waarmee vandaag de dag 3D-geprint ‘hout’ wordt gemaakt. Hoe leuk dit ook kan zijn, echt hout is altijd mooier.

wood_is_familiar

We zijn benieuwd wat er de komende jaren gaat ontstaan in Nieuw Zeeland.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …