Home 3D-Lifestyle 3dChef 3D-print reuze honingkunstwerk

3dChef 3D-print reuze honingkunstwerk

4 min lezen
0

Het Nederlandse foodprinting bedrijf 3dChef houdt zich bezig met experimenten in voedsel printen. De oprichter, Australiër Julian Sing, heeft al veel ervaring met 3D-printen met suiker.

3dchef-3d-printed-edible-honey-013

3dChef heeft al een aantal zeer bijzondere suikervormen geproduceerd met 3D-printing waar liefhebbers hun vingers bij aflikken. Recentelijk werd Sing benaderd door een kunstenaar uit Londen, Katrin Spranger met het verzoek om ook eens te kijken naar de mogelijkheden met een heel ander soort materiaal: honing.

3dchef-3d-printed-edible-honey-015

In theorie is honing natuurlijk heel gemakkelijk te gebruiken als extrusiemateriaal omdat het al vloeibaar van zichzelf is en wanneer het verwarmd wordt, nog dunner wordt.

Het kunstwerk dat Katrin bedacht, vraagt aandacht voor de problemen rond de bijensterfte en in het bijzonder de alarmerende Colony Collapse Disorder. Door in honing te gaan 3D-printen, kon dit verhaal goed verteld worden. Colony Collapse Disorder (CCD) is een van de grootste gevaren voor de bijenpopulatie overal op aarde en betekent ongeveer dat de bijen het opgeven en zich terug trekken uit hun maatschappij. Dit is niet alleen vervelend voor de honingproductie, maar heeft ook heel veel invloed op de bestuiving door bijen en dat gaat grote gevolgen hebben.

3dchef-3d-printed-edible-honey-03

“Het ontwerp refereert aan de voedselketen en bevat elementen van traditionele versiering die de aanwezigheid en geschiedenis van sieraden en kijkt ook vooruit naar de toekomstige toepassingen ervan”, leggen de ontwerpers uit. “Kijkend naar de gepercipieerde waarde van edelmetalen en het continue systeem van traditionele sieraden-metalen, zou je goud kunnen vergelijken met honing.”

3dchef-3d-printed-edible-honey-09

Het prachtige kunstwerk is goed gelukt, hetgeen toch afwachten was omdat de materialen zo experimenteel waren. Het was te zien op de Collect Open 2015 in de Saatchi Gallery in Londen, maar is inmiddels niet meer te zien aangezien het opgegeten is op de laatste dag van de tentoonstelling.

Het viel erg in de smaak bij het publiek, dus wie weet is er een grote toekomst weggelegd voor 3D-geprinte honing. En voor bijen. Of er ook 3D-geprinte bijen gemaakt kunnen worden om de bijensterfte te compenseren, is niet bekend.

3dchef-3d-printed-honey 3dchef-3d-printed-edible-honey-05 3dchef-3d-printed-edible-honey-06

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Lifestyle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …