Home 3D-Science Onderdelen uit de 5D-printer 5x sterker dan 3D-geprinte

Onderdelen uit de 5D-printer 5x sterker dan 3D-geprinte

3 min lezen
0

Okeeee, hou op nou! 3D-printing beginnen we net te bevatten, 4D-printing is ook nog interessant en begrijpelijk als je het goed leest, maar wat is nu weer 5D-printing?

5dprinting

Wat het is, is in ieder geval meer dan interessantdoenerij. Het is een printmethode die tot hogere-kwaliteitsobjecten leidt, maar de naam 5D-printing is niet zo spannend als hij klinkt, want is puur gekozen omdat het om een printer gaat die gebruik maakt van vijf assen. Door het gebruik van vijf assen, kan het printbed ook alle kanten op bewegen waardoor er niet alleen laagjes plat op elkaar gelegd worden, maar volgens lijnen die het patroon van de druk volgen die op het onderdeel te staan komt.

mitsubishi_5d_printing2

5D-printer
De uitvinder van de 5D-printer is Mitsubishi Electric Research Laboratories (MERL). Dit uitvindlaboratorium van Mitsubishi is de kraamkamer voor vele innovatie binnen dit megabedrijf dat wereldwijd de meest uiteenlopende elektronica produceert. Voor vele kritische toepassingen is het van groot belang dat onderdelen tegen grote druk kunnen. Met 3D-printing is dit niet het geval omdat de laaghechting zorgt voor een snellere scheuring dan bij spuitgegoten onderdelen.

mitsubishi_5d_printing5

Het 5D-printproces met het schommelende printbed werd getest op een plastic dopje dat gebruikt moet worden in een machine en waar grote druk op komt te staan. Deze 5D-printer-technologie maakt gebruik van hetzelfde CAD-model, printer en materiaal. Maar aangezien de kracht van binnen komt, kan het model op een andere manier gesliced en geprint worden, waardoor het object veel sterker wordt.

mitsubishi_5d_printing3

De testen wezen uit dat de 5D-geprinte drukdop veel beter presteerde dan zijn 3D-geprinte neefje. De 3D-geprinte dop kon rond de 0,1MPa (megapascal) druk aan en de 5D-geprinte dop hield het vol tot 3,7MPa. Het slicen voor de 5D-printer vraagt echter wel om meer inzicht en analyse in hoe het onderdeel gebruikt gaat worden en waar en hoe de druk ontstaat. Maar in potentie biedt het veel mogelijkheden in dit soort situaties.

mitsubishi_5d_printing1

 

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …