Home 3D-Culture & Design Airbus 3D-print onderdeel van cabine in bot- en celstructuur

Airbus 3D-print onderdeel van cabine in bot- en celstructuur

4 min lezen
0

Airbus en dochtermaatschappij APWorks zijn in samenwerking met het architectenbureau van Autodesk genaamd ‘The Living’ gestart met het 3D-printen van het grootste 3D-geprinte vliegtuigonderdeel ooit. Het vliegtuigonderdeel wordt geprint in een high-tech metaal en is 45% (30 kilogram) lichter dan het traditionele onderdeel.

In december vorig jaar trad Airbus al met het nieuws naar buiten dat ze dit wilde gaan doen. Het betreft een partitie van het A320 vliegtuig waar onder andere de opklapbare stoel van het vliegtuigpersoneel aan vast zit. Mede hierom is de huidige partitie die in het vliegtuig zit enorm zwaar. Het moet namelijk behoorlijk sterk zijn en nogal wat gewicht dragen. En zware onderdelen zijn niet wenselijk in de luchtvaart.

Het nieuwe onderdeel gebruikt veel minder materiaal waardoor het gewicht drastisch is gereduceerd. Als deze 3D-geprinte partitie in elke A320 zou worden geïmplementeerd zou Airbus per jaar 465.000 ton CO2 minder uitstoten.

airbus2 airbus3 airbus4 airbus5

Inspiratie voor het ontwerp van deze nieuwe partitie vond men in de natuur. Bionics, een methode waarbij goed wordt gekeken naar natuurlijke mechanismes en naar manieren om deze vormen na te bootsen, was een cruciaal onderdeel bij het 3D-printen van dit nieuwe component. De partitie is gecreëerd door middel van een algoritme die de opbouw van cellen en botstructuren nabootst. Op deze manier wordt er een model ontworpen die, behalve ontzettend sterk, ook zeer licht is. Het bedrijf heeft inmiddels hiervoor ook het Bionics Network opgericht die 3D-printing experts verbindt met bionics-instituten wereldwijd.

Maar het 3D-geprinte onderdeel kwam niet alleen tot stand door het bestuderen van de natuur. Het is namelijk ook nog eens geprint in een uniek nieuw soort metaal wat speciaal is ontworpen voor 3D-printing. Het materiaal heet ‘Scalmalloy’ en is zo ontwikkeld dat het tegen ontzettend veel stress kan voordat het breekt.

Het 3D-geprinte bionische onderdeel ondergaat op dit moment verschillende 16G crash-testen voordat het de certificering krijgt om gebruikt te kunnen worden in de A320 vliegtoestellen. Ergens later dit jaar zal het component gebruikt worden voor een testvlucht.

airbus6 airbus7

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Jeroen Veger
Toon meer in 3D-Culture & Design

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

3D-printen van carbon fibre in stroomversnelling

De startup Arevo Inc uit Sillicon Valley heeft als eerste een fietsframe volledig in carbo…