Home 3D-Culture & Design Adidas lanceert Smart Factory met 3D-printers en robots

Adidas lanceert Smart Factory met 3D-printers en robots

4 min lezen
0

Boem! Er lijkt geen weg meer terug. De Smart Factory is de toekomst. Nog lang niet alle bedrijven snappen het, maar Adidas loopt ver voor op de concurrentie. Een fabriek vol met innovatieve en technologisch geavanceerde machines, waaronder 3D-printers is de toekomst voor de productie van consumentenproducten.

Nadat Adidas eerder al kwam met 3D-geprinte schoenen die innovatief waren qua design én qua materiaal (in bepaalde gevallen zelfs gemaakt van oceaanplastic), komt het nu dus ook voor productie op grote schaal met schoenen die qua productieproces totaal anders gemaakt worden dan voorheen.

Het toonaangevende sportmerk brengt hiermee ook weer productie terug naar Duitsland, waar tot nu toe alles in lagelonenlanden gemaakt wordt. Samen met fabricagespecialist Oechsler Motion lanceert Adidas de ‘Speedfactory’ om zo hogekwaliteits-hardloopschoenen te kunnen produceren en distribueren bij hoge snelheden. Om de fabricagetijden en productieperioden te reduceren, zal Adidas 3D-printing als de hoofdtechnologie in gebruik nemen in deze fabriek.

Tegen midden 2017 wil het ongeveer 500.000 paar schoenen per jaar kunnen maken, zo rond de 1.370 paar per dag. Naast het fabricageproces, is 3D-printtechnologie ook zeer geschikt voor het prototype-ontwerp-proces. Dit is een heel belangrijke fase van de ontwikkeling van schoenen en dit duurt nu nog erg lang. De ontwerpen en prototypes gaan de hele wereld over. Heel onhandig, want ontwerpers, producenten, marketeers en finance moeten elke keer hun mening geven en vervolgens alles weer opsturen. Dan moet het weer aangepast worden. Veel handiger als dit allemaal digitaal gebeurt, via een bestand waar iedereen zijn op- en aanmerkingen in kan aangeven, waarna het eenvoudig aan te passen is.

Het hele proces kan 18 maanden duren. Hiervan neemt het prototypeproces een groot deel in beslag. Met 3D-scans en 3D-files kan de protyperingsfase worden teruggebracht van maanden naar een paar dagen. Voorts worden in de Adidas Speedfactory duizenden menselijke arbeiders vervangen door robots. In plaats van duizenden arbeiders zijn er ongeveer 160 nodig om de Speedfactory te runnen.

Door deze volautomatisering kan er nu ook veel flexibeler (hoor ik daar op maat?) worden geproduceerd. Waar het nu dagen kost om de fabriek opnieuw in te stellen als er geswitcht moet worden tussen verschillende modellen schoenen, kan er in deze geautomatiseerde fabriek direct geschakeld worden tussen verschillende producten.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Culture & Design

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …