Home 3D-Gear Amsterdamse Startup Reflow op Kickstarter om 3D-print filament te maken van plastic afval in Tanzania

Amsterdamse Startup Reflow op Kickstarter om 3D-print filament te maken van plastic afval in Tanzania

4 min lezen
0

De Amsterdamse startup Reflow verwerkt in Afrika afval tot filament voor 3D-printers. Zodoende verwerken ze afval tot een product én zorgen ze tegelijkertijd voor goede lonen in ontwikkelingslanden voor ‘waste pickers’.

Jasper Middendorp, founder van Reflow kreeg het idee toen hij vorig jaar in Tanzania was en zag hoe schrikbarend de problemen rondom afval in het Afrikaanse land zijn.
Dagelijks verzamelen ontzettend veel zogenoemde ‘waste pickers’ heel veel plastic afval, maar daar krijgen ze maar tussen de 10 en 15 dollarcent per kilo voor. Op de markt is dit ingezamelde plastic veel meer waard. De winst wordt dus vrij oneerlijk verdeeld. Met Reflow wil Middendorp daar via een innovatieve manier verandering in brengen. En dat kan eigenlijk alleen als de waste pickers zelf in de handel van plastic stappen.

Daarom verwerkt Reflow deze in Afrika ingezamelde plastics tot filament wat te gebruiken is voor FDM 3D-printers. De plastic wordt lokaar in Afrika verwerkt maar gaat vervolgens de hele wereld over. Zodoende wordt er een marge van 10 dollar per kilo bereikt. Een deel hiervan vloeit direct terug naar Tanzania.

9553cca9a0187388667fe902b9364316_original

Maar het houdt voor Reflow niet op bij hogere lonen voor de waste pickers. Middendorp wil met zijn startup er ook voor zorgen dat de lokale werkgelegenheid erop vooruitgaat. Daarom zal Reflow op den duur ook 3D-printers in Afrika gaan plaatsen om ervoor te zorgen dat de grondstof ook lokaal kan worden gebruikt. Zo kan er ook lokale meerwaarde worden gecreëerd. Maar bovenal ook meer banen.

3f073315fbb454a4055cd41c8a8c476e_original

3D-printers kunnen namelijk heel veel betekenen in ontwikkelingslanden. Vaak is namelijk transport een van de grootste problemen door een gebrekkige infratructuur. Import is hierdoor moeilijk en dus prijzig. 3D-printers kunnen als lokale productietechniek hier een zeer positieve verandering in brengen. Bovendien is overal in het land plastic aanwezig, dus in principe ook een oneindige voorraad grondstof voor de printers.

Maar Reflow is nog op zoek naar een stabiele klantenbasis van mensen die grondstof afnemen. Mede hierom is Reflow een paar weken geleden een Kickstartercampagne begonnen zodat ze de productie snel kunnen opschalen en groeien. Op die manier kunnen ze snel een hoop mensen in Afrika blij maken.

Help Reflow via Kickstarter!

Op 1 juni zal Jasper Middendorp een presentatie geven over Reflow tijdens de 3D-Print Conference Amsterdam 2016 in Vondel CS, Amsterdam!

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Jeroen Veger
Toon meer in 3D-Gear

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

3D-printen van carbon fibre in stroomversnelling

De startup Arevo Inc uit Sillicon Valley heeft als eerste een fietsframe volledig in carbo…