Home 3D-Printen Boeren in Myanmar overleven dankzij 3D-printing

Boeren in Myanmar overleven dankzij 3D-printing

5 min lezen
0

In Myanmar (het voormalige Birma) is er een groot tekort aan van alles. Na decennia van burgeroorlog en ellende met nare dictators die de economie van het land volledig hebben doen instorten en Myanmar hebben veranderd van een voedsel-exporterend land in een voedsel-importerend land, is Myanmar een van de armste landen van de wereld. Hierdoor is de economie voor een groot deel afhankelijk van de landbouw, dit terwijl de technologie er op een laag niveau ligt. Er is veel winst te behalen in het moderniseren van de hardware die de landbouwers gebruiken. Proximity Designs is een nieuw bedrijf dat zich richt op het inventariseren van waar de boeren behoefte aan hebben en dit vervolgens te ontwerpen en produceren. 3D-design en 3D-printen spelen hier een belangrijke rol in, vandaar ook dat een bedrijf als Autodesk zich heeft opgeworpen als sponsor en partner.

De non-profit-startup Proximity Designs is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig bedrijf met maar liefst 350 mensen in dienst. Ze moeten dus wel iets goed doen en dat blijkt ook uit het feit dat er een grote behoefte is aan hun oplossingen. Het is eigenlijk vrij simpel: landbouwers vertellen de specialisten van het bedrijf wat ze nodig hebben en wat hun problemen zijn en Proximity gaat vervolgens met de nieuwste technologieën aan de slag om deze problemen weg te nemen.

Dit wil niet zeggen dat er geen uitdagingen zijn voor Proximity. De onderdelen die ze maken moeten extreem betaalbaar zijn, snel terugverdiend worden, lang meegaan, gemakkelijk te gebruiken zijn en er ook nog mooi uitzien.

Als voorbeeld bleken veel landbouwers te worstelen met dieselpompen. Dit zijn apparaten die sinds de jaren 20 niet meer vernieuwd zijn, bijna honderd jaar oude technologie dus. De landbouwers moeten voortdurend nieuwe diesel gaan halen wat tijd en geld kost. De ontwikkelaars bedachten samen met de boeren een nieuw type pomp die werkt op zonne-energie. Alle designs zijn gemaakt in 3D-software en de prototypes zijn gemaakt op de 3D-printer. Deze pomp gaat een leven mee, dus hoeft niet vernieuwd te worden en kost geen energie.

Een vochtsensor, voor in de grond bij de planten, geeft aan wanneer er gewaterd moet worden. Hierdoor mislukken er geen oogsten meer door droogte. 3D-geprinte onderdelen houden sprinklersystemen draaiende waar ze anders vervangen hadden moeten worden door dure nieuwe installaties. Dit zijn revolutionaire verbeteringen, want de boeren komen met dit soort producten ineens in de groene cijfers terecht, raken uit de schulden en kunnen hun boerderijen uitbreiden.

Hierdoor kunnen hun kinderen naar school en zelfs gaan studeren, waardoor het algehele opleidingsniveau van de bevolking gaat stijgen. Dit zijn allemaal voorwaarden voor een moderne samenleving met meer welvaart en welzijn en stabiliteit.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Printen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …