Home 3D-Science Doorbraak! 3D-geprinte bloedvaten succesvol geïmplanteerd in apen

Doorbraak! 3D-geprinte bloedvaten succesvol geïmplanteerd in apen

3 min lezen
0

Het 3D-printen van organen is nog decennia van ons verwijderd, als we de kenners moeten geloven. Dit zit hem vooral in de complexheid van de organen en de gedragingen ervan nadat ze gemaakt zijn. Tevens gaat er veel tijd overheen voordat overheden dergelijke weefsels goed zullen keuren voor gebruik. In China hebben ze nu echter een reuzensprong gemaakt op dit gebied door 30 Rhesus-apen uit te rusten met functionerende 3D-geprint bloedvaten.

De technologie waarmee de Chinezen de bloedvaten produceren, is totaal niet vergezocht, want een combinatie van verschillende, reeds bestaande technieken. De weefselprinter maakt gebruik van een soort steiger als ondergrond. Deze buisvormige structuur wordt vervolgens bekleed met twee laagjes; eentje van hydrogel die bij lichaamstemperatuur oplost in het lichaam en daarop eentje van stamcellen. Vervolgens wordt er de ‘steiger’ overheen geschoven. Als je het buisje vervolgens eruit schuift, hou je dus een kunstmatig bloedvat over. In het lichaam lost de hydrogel op en begint het proces waarbij de stamcellen de steiger als het ware opeten en vervangen door nieuwe stamcellen.

Op deze manier vormt zich een stevig bloedvat dat de concurrentie met de originele onderdelen aankan. Dat blijkt ook, want nadat bij de apen een stukje bloedvat chirurgisch werd verwijderd en vervangen door het 3D-geprinte bloedvat, bleek dit prima te functioneren en binnen een maand goed aan te hechten. Het nieuwe bloedvat vergroeide prachtig met het overgebleven deel van het oude bloedvat.

De Chinese onderzoekers zeggen dat als deze technologie goed werkt met bloedvaten, er geen reden is om te veronderstellen dat deze niet ook gebruikt zou kunnen worden om levers en nieren te maken.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …