Home 3D-Lifestyle Dubai kondigt ’s werelds eerste 3D-geprinte wolkenkrabber aan

Dubai kondigt ’s werelds eerste 3D-geprinte wolkenkrabber aan

4 min lezen
0

Dubai is de stad waar men de grootste plannen heeft met 3D-printing in de bouw. De stad waar het geld uit de bodem spuit wil de komende decennia zoveel mogelijk gebouwen in de meeste gekke vormen gaan neerzetten. En voor bijzondere vormen moét je wel met betonprinting aan de slag. Want als niets standaard is en alles afwijkende maten heeft, kun je beter afstappen van conventionele bouwmethodes en kant-en-klare producten en onderdelen. Er waren dus al plannen om in 2030 35% van de gebouwen met 3D-printing te bouwen, maar nu heeft Dubai weer een nieuwe aankondiging gedaan: ze willen een 3D-geprinte wolkenkrabber bouwen.

Leuk toch? Wolkenkrabbertje? Als je veel te veel geld hebt en alles al gekocht hebt, ga je op zoek naar speeltjes die nog niet bestaan. Ze hebben al het eerste 3D-geprinte kantoorgebouw in de wereld en vinden het logisch om de volgende stap te zetten. Wel benieuwd hoe ze dit veilig gaan maken. Want een klein huisje 3D-printen is wel even wat anders dan een 3D-geprinte wolkenkrabber.

De Arabieren hebben gelukkig deskundige begeleiding van Cazza Construction Technologies, de startup die een systeem heeft ontwikkeld waarmee gebouwen op grote schaal en met hoge snelheid kunnen worden gemaakt met behulp van gigantische robot-3D-printers. De wolkenkrabber zal 3D-geprint worden met behulp van hijskranen die zo omgebouwd zijn dat ze op hoogtes van 80 meter en meer kunnen 3D-printen. Alle belangrijke structurele gedeeltes van het gebouw zullen 3D-geprint worden.

De startdatum van het project is nog niet bekend en ook de uiteindelijke hoogte is nog niet naar buiten gebracht.

Cazza zegt een egaliseersysteem te hebben dat de geprinte structuren nabewerkt op zo’n manier dat je niet kunt zien dat het 3D-geprint is. De oprichter van het bedrijf is slechts 20 jaar oud maar heeft nu al een bod op zak van $38,6 miljoen afkomstig van een Saudische ontwikkelaar. Hij zal het bedrijf niet gaan verkopen, maar het geeft aan hoe snel de ster van Cazza rijst in het Midden-Oosten.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Lifestyle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …