Home 3D-Culture & Design Een jurk die in één keer gemaakt is via 4D-printing

Een jurk die in één keer gemaakt is via 4D-printing

4 min lezen
0

Nervous System en Shapeways 4D-printen samen een ongelooflijk coole jurk en ook nog eens in één keer. Hoewel de kledingindustrie nog niet echt meelift in de 3D-printrevolutie – en dat heeft vooral te maken met het feit dat er nog geen echte stoffen geprint kunnen worden – komen er af en toe zeer opvallende projecten langs. Deze jurk hoort daar absoluut bij.

dr2

3D-geprinte kleding is tot nu toe vooral oncomfortabel, onhandig en niet echt aantrekkelijk. In de toekomst zal dat allemaal veranderen met het verbeteren van de printtechnologie, materialen, computer algoritmes en design software. De jurk in dit artikel is alvast een aardige stap in de goede richting.

dr

Door een 4D-printing systeem (genaamd Kinematics) te gebruiken, werkte Nervous System met Shapeways aan een uniek object. Kinematics gebruikt vouwbare, scharnierende en onderling verbonden modules die beweging mogelijk maken binnen het object. Dit wordt 4D-printing genoemd omdat objecten geprint worden in de ene vorm en vervolgens een andere vorm aannemen om zich aan te passen aan bepaalde situaties of omgevingsstimuli.

dr3

Anders dan andere 3D-geprinte kledingsstukken, is deze jurk op maat gemaakt en volledig draagbaar. Hij is gemaakt van duizenden deeltjes die via scharnierende gewrichten aan elkaar zitten waardoor de jurk vloeiend meebeweegt en -vouwt conform de bewegingen van het lichaam van de drager. De jurk hoefde niet in elkaar gezet te worden en was direct uit de printer al draagbaar.

dr5

De jurk werd opgevouwen geprint, zodat hij paste in de printer. Na het printen moest alleen het overtollige nylonpoeder er afgeblazen worden en vervolgens transformeerde de (op een) opgevouwen pop (lijkende) jurk in een vlinder.

dr4

Er zijn in totaal 2.279 unieke driehoekige onderdeeltjes aan elkaar verbonden door 3.316 individuele scharniertjes. De afzonderlijke onderdelen van het geprinte nylon die samen de jurk vormen, voelen hard aan, en ook nogal inflexibel, maar door de manier waarop ze met elkaar verbonden zijn, krijg je een eindproduct dat vloeiend beweegt. Het Museum of Modern Art in New York City was er als de kippen bij om deze jurk op de kop te tikken, de Shopaholics!

Hoewel we het een schitterend project en product vinden, wachten wij nog even tot er een jurk komt van zachtere materialen.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Culture & Design

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …