Home 3D-Lifestyle Eerste 3D-geprinte ‘sustainable’ vergaderruimte van Europa staat straks in Gelderland

Eerste 3D-geprinte ‘sustainable’ vergaderruimte van Europa staat straks in Gelderland

4 min lezen
0

In het plaatsje Teuge in Gelderland staat het luxueuze hotel De Slaapfabriek. Gelegen in de buurt van International Airport Teuge trekt dit hotel vooral veel zakenlieden. Daarom was er sinds de opening van het hotel in 2009 eigenlijk altijd al vraag naar een goede vergaderruimte op de locatie. Maar die was er niet. Daar komt binnenkort verandering in. En wel op een heel bijzondere manier.

De oprichters van De Slaapfabriek kwamen met een ambitieus plan. Namelijk om een compleet nieuw vergadergebouw erbij te bouwen die geheel milieuvriendelijk is. En dat leidde al snel tot een ontwerp dat door middel van 3D-printing tot stand moet gaan komen.

Om tot een goed 3D-printbaar concept te komen van een moderne en duurzame vergaderlocatie startte afgelopen mei in Gelderland een challenge tijdens de Dutch Construction Hackathon met als bijzondere aanwezigen: Neelie Kroes, Prins Constantijn, Maxime Verhagen en gedeputeerden van de Provincie Gelderland.

Innovatieve startups bogen zich over het vraagstuk en samen met Bouwend en Innovatief Nederland kwamen ze gezamenlijk tijdens de Hackathon tot een mooi iconisch concept vol met ‘smart solutions’.

schermafbeelding-2016-09-18-om-12-50-56 schermafbeelding-2016-09-18-om-12-50-37 schermafbeelding-2016-09-18-om-12-50-17

De vorm van het gebouw is geïnspireerd op wervelwinden die veroorzaakt worden door vliegtuigmotoren als de vliegtuigen door een wolk maneuvreren. Deze draaikolkige vorm geeft het concept een zeer fraaie en moderne uitstraling.

Het is de bedoeling dat het grootste gedeelte van het gebouw 3D-geprint gaat worden van gerecyclede materialen. Mede omdat 3D-printing een kostenbesparing geeft en veel minder bouwafval produceert. En het gebouw moet ook nog eens energieneutraal gefabriceerd gaan worden.

Als alles volgens plan verloopt zal de vergaderruimte, van 90 vierkante meter groot, binnen tien dagen worden geprint. Al met al zou dit gebouw, waar men in de zomer van 2017 met de bouw wil starten, het eerste duurzaame 3D-geprinte gebouw van Europa moeten worden met “zero footprint”.

 

Of het gebouw er ook echt daadwerkelijk komt blijft nog even de vraag. Om het concept daadwerkelijk neer te zetten is behoorlijk wat geld nodig. Mede daarom is De Slaapfabriek een crowdfunding campagne gestart via NLInvesteert. Ook is het niet helemaal duidelijk van welk gerecycled materiaal het gebouw geprint gaat worden en op welke manier. Maar het lijkt er in ieder geval op dat steeds meer bouwbedrijven, organisaties en overheden de mogelijkheden en voordelen van het 3D-printen van bouwwerken omarmen. En dat is goed nieuws.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Jeroen Veger
Toon meer in 3D-Lifestyle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

3D-printen van carbon fibre in stroomversnelling

De startup Arevo Inc uit Sillicon Valley heeft als eerste een fietsframe volledig in carbo…