Home 3D-Innovation Eetbare sixpack-ringen uit de 3D-printer zijn wél veilig voor dieren

Eetbare sixpack-ringen uit de 3D-printer zijn wél veilig voor dieren

4 min lezen
0

Een van de grootste problemen en gevolgen van de rommel die we in het water gooien, zijn dieren die met hun kop verstrikt raken in de plastic sixpack-ringen die om blikjes heen zitten en stikken en dood gaan. Gelukkig kan daar met 3D-printen een oplossing voor komen in de vorm van 3D-geprinte eetbare ringen.

seaside6 seaside5 seaside4 seaside1

Lokale brouwerijen, die tegenwoordig als paddestoelen uit de grond schieten, hebben doorgaans meer oog voor de lokale problemen dan multinationals. Zo ook de Saltwater brouwerij uit Florida die, gelegen aan de kust, zich veel meer bekommert om wat er in de oceanen gebeurt dan anonieme grote brouwerijen.

Eigenlijk is het te bizar voor woorden dat dit probleem niet al lang opgelost is als je weet dat de eerste foto’s van vissen, vogels en andere zeedieren die vastzaten in sixpack-ringen al in de jaren 70 in het nieuws waren. Soms eten de dieren het plastic ook, hetgeen ofwel dodelijk is vanwege de chemicaliën die daar in zitten ofwel omdat hun ingewanden verstrikt raken waardoor ze een hongerdood sterven.

seaside9

In Nederland zitten de blikjes tegenwoordig vaak al in cellofaan verpakt. En in andere landen zijn de sixpack-ringen tegenwoordig gemaakt van een plasticsoort die sneller afgebroken wordt. Maar nog niet snel genoeg want als je weet hoe veel bier er jaarlijks gedronken wordt in de wereld en welk percentage daarvan in sixpacks wordt verkocht, is het duidelijk dat er jaarlijks heel veel meer van dit plastic in de oceaan terecht komt en dieren doodt voordat het onschadelijk geworden is.

seaside2

De Saltwater brewery bedacht een variant die gemaakt is van afval dat overblijft in het brouwproces – tarwe en gerst. Niet alleen zijn deze ingrediënten afbreekbaar in water, maar ook zijn ze veilig om te eten. Het zijn ’s werelds eerste volledig bio-afbreekbare én eetbare sixpack-ringen en ze zijn ook sterk genoeg om het gewicht van zes bierblikjes te dragen.

seaside8

De eetbare ringen zijn digitaal ontworpen met 3D-geprinte mallen. Eigenlijk is er maar één nadeel: ze zijn duurder om te produceren dan de plastic variant. Als alle brouwerijen wereldwijd deze ringen zouden adopteren, zouden de kosten echter sterk omlaag kunnen en zouden er honderdduizenden zeelevens gered kunnen worden. En met schattingen dat er in 2035 meer plastic dan vissen in de oceanen zitten, is het tijd voor iedereen om zijn verantwoordelijkheid te nemen.

seaside7

Wil je nu alvast meedenken over plasticvrije rivieren (en oceanen), doe dan mee met de Plastic Free Rivers Makathon.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Innovation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …