Home 3D-Gear Egyptische mummies geopend via 3D-scanning en 3D-printing

Egyptische mummies geopend via 3D-scanning en 3D-printing

4 min lezen
0

Driedimensionale beelden van zes mummies van tussen 900 v.Chr. en 140-180 n.Chr. uit het oude Egypte, die opgeslagen lagen in het British Museum, maar nog nooit zijn geopend, geven nu dankzij de nieuwste technologieën een inzicht in hoe het was om  duizenden jaren geleden te leven langs de Nijl.

“We maken de details van hun gehele stoffelijk overschotten, alsmede het balsemmateriaal dat werd gebruikt door de balsemers op een manier die nog nooit is gedaan,” aldus fysische antropologie curator Daniel Antoine van het British Museum.

“Wat wij laten zien aan het publiek zijn gloednieuwe ontdekkingen van de binnenkant van deze mummies.”

Twee van de reizende mummies werden eerder tentoongesteld in het British Museum in 2014, en de andere vier worden tijdens de Sydney-tentoonstelling die op zaterdag opent voor het eerst aan de wereld onthuld.

Een dual-energie computertomografie (CT) scanner bij het Royal Brompton Hospital in Londen – waarvan slechts een handvol in gebruik zijn in de wereld – werd gebruikt om duizenden plakjes/laagjes van beelden van de mummies te verkrijgen, en vervolgens werden met volumetrische software 3D-modellen gemaakt.

“Het is me zelfs gelukt om de slagaders van de mummies te zien, degene die zijn achtergebleven, en daardoor kon ik kijken of ze lijden aan ziekten waar veel mensen tegenwoordig ook aan lijden, zoals hart- en vaatziekten,” aldus Antoine.

Hij gelooft dat de mummies over een jaar of tien kunnen worden gescand met nóg betere technologie om zo meer over hun gezondheidstoestand te weten te komen, aan welke ziekten ze leden en hun doodsoorzaak.

“We hopen dat we in de toekomst de structuur van de zachte weefsels op celniveau kunnen bekijken om te zien of er bewijsmateriaal is voor zaken zoals kanker en hart- en vaatziekten.”

De scans toonden aan dat één van de mummies, Tamut, de dochter van een priester, uit ongeveer 900 v.Chr. plak in haar aderen had. 3D-printen werd ook gebruikt om de amuletten die ze vonden tijdens scans van haar gemummificeerde resten te recreëren.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Gear

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …