Home 3D-Science Ferrari rekent op 3D-geprinte zuigerkoppen voor Formule 1 2017

Ferrari rekent op 3D-geprinte zuigerkoppen voor Formule 1 2017

3 min lezen
0

Het afgelopen seizoen was geen groot succes voor het Italiaanse raceteam. Dit jaar moet dat anders en wel via een verbeterde motor met revolutionaire 3D-geprinte zuigerkoppen. Dankzij deze onderdelen moet er veel meer druk gegenereerd kunnen worden in de motor.

Het nieuwe micro-injectorontwerp van Magneti Marelli zal de perfecte vlam opleveren voor de ontstekingskamer om de prestatie van de motor fors omhoog te krikken terwijl het brandstofgebruik juist beperkt wordt. Deze veranderingen zetten ongelooflijke krachten en druk op de motor, tot wel 400 bar en betekenen tevens een enorme toename in de temperatuur, wat natuurlijk een probleem kan zijn voor de stabiliteit en betrouwbaarheid van de motor.

Om te voorkomen dat Ferrari’s coureurs (wie dat ook zullen zijn in het komende seizoen) bij voortduring hun motoren opblazen tijdens de trainingen en races, moét Ferrari wel komen met een gerevolutioneerd motorontwerp. De racestal test momenteel een nieuw zuigerontwerpconcept dat gebruik maakt van een nieuwe stalen legering.

Hoewel de FIA (de raceassociatie) beperkingen stelt aan de materialen waar fabrikanten mee kunnen werken, is Ferrari toch van plan om van aluminium af te stappen.

Aluminiumlegeringen zijn lichter dan stalen legeringen, maar zijn ook minder goed in staat om te voorkomen dat ze vervormen of breken onder extreme temperaturen. Om Ferrari’s zoektocht naar de juiste legering voor de 3D-geprinte zuigerkoppen te ondersteunen, evalueren de Ferrari-ingenieurs de nieuwste 3D-printtechnologieën. Hiermee kunnen ze complexere vormen ontwerpen en produceren dan met traditionele giettechnieken. Tevens kunnen ze lichtere onderdelen maken door bijvoorbeeld niet-massieve objecten te maken.

Wat er op korte termijn van de 3D-geprinte zuigerkoppen zal komen, gaan we zien in het nieuwe seizoen.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …