Home 3D-Lifestyle FrieslandCampina en Wageningen 3D-printen proteïnerijk voedsel

FrieslandCampina en Wageningen 3D-printen proteïnerijk voedsel

3 min lezen
0

Onderzoekers van het Laboratory of Food Process Engineering aan de Universiteit van Wageningen zijn in samenwerking met FrieslandCampina onderzoek aan het doen naar manieren om proteïnerijk voedsel te 3D-printen via het gebruik van natriumcaseïnaat een hogekwaliteits proteïne die ook in moedermelk voorkomt (en in fitnessdrankjes).

WUR_LOGO WUR_forum_building

Het 3D-printen van voedsel is een gebied dat sterk in ontwikkeling is. Hiermee zijn de mogelijkheden haast eindeloos, met kansen voor unieke smaakcombinaties en verbeterde presentatie (het oog wil ook wat) van eten op manieren die zelfs niet binnen het bereik liggen van de beste topkoks. Tegelijkertijd kan de wetenschap achter het 3D-printen van voedsel een belangrijke sleutel zijn tot het oplossen van problemen als duurzaamheid, voedseloverschotten, -afval en ondervoeding.

koe-1

Het onderzoek dat plaatsvindt in Wageningen richt zich op het ontwikkelen van 3D-geprint proteïnerijk voedsel dat via FDM-printers gemaakt wordt. De onderzoekers hopen zo eten van hoge kwaliteit te produceren zonder dat er voedsel verloren gaat.

Januari 2009, nieuwe FrieslandCampina-vlag bij kantoor Zaltbommel © De Beeldkuil / marcel bekken

In de eerste plaats gebruiken ze natriumcaseïnaat (wat veel voorkomt in koemelk, moedermelk en kazen) om via FDM-printing te extruderen. In de tweede plaats gaat het om het onderzoeken van de mogelijkheid van het controleren wat er gebeurt met andere bestanddelen van voedsel, hoe die zich gedragen in structuren. Dit zou het mogelijk maken om voedsel te maken dat dezelfde textuur heeft als zuivelproducten maar met een veel hogere voedingswaarde (veel meer proteïne en veel minder vet).

Cheeses-e1438375155836-810x480

Tot nu toe is het onderzoek erin geslaagd om 3D-geprinte melkproteïnestructuren te ontwikkelen, al heeft het proces nog wel beperkingen in materialen en temperaturen waarmee gewerkt kan worden. Uiteindelijk is het ook de bedoeling dat het eten zowel smakelijker, gezonder, presentabeler en duurzamer wordt. Dus geproduceerd met minder uitstoot en waste en het liefst ook nog flexibel in geografische productie, zodat ook in landen waar nu veel ondervoede mensen wonen, goed en betaalbaar eten kan worden geproduceerd.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Lifestyle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …