Home 3D-Science Gehandicapte kat loopt binnenkort weer dankzij 3D-printing

Gehandicapte kat loopt binnenkort weer dankzij 3D-printing

4 min lezen
0

De voordelen van 3D-printing liggen op zo veel verschillende vlakken dat er uiteindelijk voor bijna alles wel een toepassing te verzinnen valt.

Een in Schotland woonachtige ontwerper die persoonlijk veel heeft met 3D-printing, gebruikte deze technologie recentelijk om zijn geliefde kat, genaamd Sprocket, een pootje te geven. Letterlijk. Want dat kon het beest wel gebruiken.

Sprocket heeft een aantal erg nare maanden achter de rug. Eerst werd het dier aangereden door een auto. Toen de kat binnen zes weken weer redelijk gezond was na intensieve verpleging, werd de arme schat aangevallen door een hond. De rothond knaagde flink op de poot van Sprocket en beschadigde deze aanzienlijk. Een deel van de poot is nu niet meer bruikbaar door zenuwschade die is toegebracht door de hond.

formlbs1

Het is niet helemaal duidelijk wat de toekomstprognose is voor Sprocket’s pootje, maar haar eigenaar, Fergus Fullarton Pegg, wilde niet zomaar afwachten en zijn huisdier zien lijden. Hij ontwierp een soort orthese om Sprocket te helpen lopen. Een orthese is anders dan een prothese in dat het laatstgenoemde bedoeld is om iemand de rest van diens leven te blijven helpen, terwijl een orthese meestal gebruikt wordt om een afwijking te corrigeren of als een tijdelijke beugel (bijvoorbeeld in de mond, vandaar ook de naam ‘orthodontist’).

Sprocket’s meerkleurige hulpmiddel is gemaakt op een Formlabs 1 3D printer (de nieuwste versie is vorige maand uitgekomen).

3D-printing wordt steeds meer gebruikt voor het helpen van mens en dier op het gebied van onder andere protheses omdat elke prothese (of orthese) op maat moet worden gemaakt om het beste resultaat te halen.

bioniccat2

Fullarton Pegg is erin geslaagd een object te fabriceren dat helpt om het pootje zowel te beschermen als ondersteunen op een relatief comfortabele manier zodat de druk en pijn in het pootje verminderd wordt. De lokale dierenarts gaf zijn goedkeuring aan het project.

De prognose voor de kattenpoot is nog steeds niet echt rooskleurig, maar het dier lijdt nu in elk geval minder en loopt ook minder kans dat de klachten verergeren.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …