Home 3D-Lifestyle Huis van de toekomst past zich aan aan het weer

Huis van de toekomst past zich aan aan het weer

4 min lezen
0

Een huis dat zich aanpast aan het weer? Waarom niet meteen een huis dat het weer aanpast, hoor ik je denken. Buiten het feit dat het best lastig wordt als elk individu een ander soort weer wil, is het niet erg makkelijk noch verantwoordelijk om burgers naar hartenlust te laten rommelen met het weer. Wat wel tot de mogelijkheden gaat behoren, is een huis dat zich aanpast aan het weer.

jantzen1

Hoe dan? Nou, wat dacht je van muren die kunnen bewegen om zich aan te passen aan weersomstandigheden en andere omgevingsfactoren. Op dit blog kon je al vaker lezen over dat soort projecten, het is natuurlijk hartstikke handig als je huis overdag een kantoor is en ’s avonds de ordners verdwijnen en de gezellige boeken, drankkast, schilderij en sfeerlampen tevoorschijn komen. Verlichting die zich aanpast aan je stemming is al mogelijk, maar ook daar zijn nog veel stappen te maken en intuïtieve slimmigheden toe te voegen.

jantzen3Daar heb je 3D-printing en andere slimme technologieën voor nodig. Slimme materialen, geproduceerd via 4D-printing, gecombineerd met elektronica zorgen voor gebouwen die weten wat jij wilt en zichzelf schoonhouden, onderhouden en repareren. Jammer voor de glazenwassers… Maar de ramen worden niet meer vies. En jij kunt lekker binnen zitten als het regent, maar als de zon gaat schijnen, verandert je woonkamer in een zonterras. Te warm? Ook geen probleem, de muren en daken verschuiven zodanig dat je armen en benen lekker bakken in de zon, maar je geen zon in je ogen krijgt of op je scherm, zodat je gewoon kunt doorwerken terwijl je lekker bruin wordt. En als je daar niet van houdt, kun je dat ook aangeven in de instellingen.

Het project genaamd Malleable Autonomous Retreat House is zo’n huis. Zo gedoopt door bedenker Michael Jantzen, is het een conceptueel doosvormig gebouw dat bestaat uit panelen die kunnen inklappen en uitvouwen als de bewoner dat wil.

jantzen4

“Als al de panelen dicht zijn of in de platte positie verkeren, behoudt het huis een simpele rechthoekige vorm,” aldus Jantzen. “In deze positie is de ruimte onder het afdak totaal in te schaduw en houdt die je uit de wind. Wanneer de panelen een paar graden geopend worden, begint het huis een totaal onvoorspelbare vorm aan te nemen, gebaseerd op de gewenste klimatologische omstandigheden onder dat afdak.”

Het huis trekt al haar stroom van zonnepanelen. Ook wel nice natuurlijk.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Lifestyle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …