Home 3D-Science Kankerpatiënt krijgt 3D-geprinte borstbeen en ribbenkast

Kankerpatiënt krijgt 3D-geprinte borstbeen en ribbenkast

3 min lezen
0

Een Spaanse kankerpatiënt is de eerste persoon in de wereld die een ​​3D-geprinte borstbeen en ribbenkast van titanium krijgt, ontworpen en vervaardigd door een Australisch bedrijf.

De 54-jarige had zijn borstbeen en een deel van zijn ribbenkast verloren als gevolg van aantasting door kanker. Dergelijke protheses zijn uitermate lastig te creëren als gevolg van de complexe aangepaste geometrie en ontwerp voor elke patiënt.

ribs

Thoracale chirurgen gebruiken meestal plaatimplantaten in de borst, maar deze kunnen na verloop van tijd los komen en complicaties veroorzaken.

Een 3D-geprint implantaat is een veiligere optie voor de patiënt omdat deze de ingewikkelde structuur van het borstbeen en de ribben identiek kan nabootsen. Bijna twee weken na de operatie is de patiënt ontslagen en goed hersteld.

Screen-Shot-2015-09-11-at-3.26.42-PM

Het implantaat heeft een titanium plaat die boven het borstbeen is bevestigd en nagebootste delen van de ribben die zijn vastgeschroefd in het bot van de ribbenkast, waardoor het implantaat vastzit in het bot.

Het idee van het 3D-printen van protheses wordt steeds meer gezien als de weg van de toekomst onder medische professionals, en deze operatie is niet de eerste keer dat het menselijk lichaam is veranderd in een titanium meesterwerk.

Screen-Shot-2015-09-11-at-3.25.49-PM

Eerder dit jaar hebben chirurgen met succes een titanium 3D-geprinte prothetische kaak geïmplanteerd.

Verwacht wordt dat ziekenhuizen uiteindelijk beginnen om via 3D-printen botbreuken en beschadigd weefsel te repliceren en te vervangen.

Screen-Shot-2015-09-11-at-3.26.12-PM

Onderzoek aan de Queensland University of Technology in Brisbane is richt zich op het helpen van chirurgen met het maken en printen van 3D-modellen van de lichaamsdelen waar operaties nodig zijn; ze printen steigers die kunnen worden geïmplanteerd als vervanging. De visie is dat je in het ziekenhuis van de toekomst naar het ziekenhuis gaat. Hier word je gescand en direct naast de operatietafel printen ze de steigers die geïmplanteerd worden. Vervolgens vormt zich natuurlijk weefsel om de steiger heen die door datzelfde weefsel wordt afgebroken.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …