Home Uncategorized Kunnen 3D-geprinte koraalriffen het ecosysteem redden?

Kunnen 3D-geprinte koraalriffen het ecosysteem redden?

5 min lezen
0

Met behulp van 3D-printing wordt er gewerkt aan een groot project om de enorme problemen rond onze snel verdwijnende koraalriffen naar het verleden te verwijzen. 3D-geprinte koraalriffen zouden een oplossing voor de problemen kunnen bieden.

coral-topper

Hoe werken natuurlijke koraalriffen? Als volgt: bovenop de vele lagen van het calciumcarbonaat skelet leeft een grote laag koraalpoliepen die nodig is voor het voortbestaan ​​en de voortplanting van de riffen.

Arabia-3D-Printed-Coarl-Reef-Top-537x358

Hoewel de meeste van ons het belang van koraalriffen begrijpen, weet lang niet iedereen dat ze zelfs cruciaal zijn voor ons milieu. En dat maakt het des te dramatischer om de schade te zien die wordt toegebracht door de mensheid als gevolg van infrastructuurbouw, afvalwaterprojecten, boten, toeristen die het koraal aanraken en schoppen met flippers, en problemen veroorzaakt door vislijnen en netten.

16283588090_2edd0eeb80

Bleken is ook een groot probleem en de hoofdoorzaak van de daling van de koraalriffenstand. Dit bleken wordt veroorzaakt door moeder natuur zelf, wanneer de watertemperaturen ongewoon warm blijven voor een bijzonder lange periode. Zelfs als dat slechts een graad of twee is, kan dat enorme gevolgen hebben door te veroorzaken dat het koraal verhongert en vissen vluchten. Wat achterblijft is een somber, kleurloos kerkhof.

s-pelorus-17

Het is verbazingwekkend om te denken dat deze ongelooflijke ecosystemen maar zo’n klein deel uitmaken van onze wereld, slechts 0,0025 procent. Maar ondanks de kleine hoeveelheid plaats die ze innemen op onze oceaanbodem, bieden ze een thuis aan 25 procent van het mariene leven. Dit maakt ze verantwoordelijk voor meer dan €6,5 biljoen van de jaarlijkse mondiale economie. Niet alleen dat, maar koraalriffen zijn verantwoordelijk voor 17 procent van de proteïne die wordt verbruikt in de hele wereld, en in gebieden zoals Fiji en de Malediven loopt dat op tot maar liefst 70 procent.

We hebben geen controle over natuurlijke gebeurtenissen, maar we kunnen wel werken aan het controleren van wat de mens veroorzaakt alsmede het creëren van methoden om te helpen. En met het ontwikkelen van 3D-geprinte koraalriffen gaat de technologie een belangrijke rol spelen.

3D-geprint koraalrif

Momenteel liggen de enige 3D-geprinte koraalriffen in de Perzische Golf, waar ze in 2012 tot zinken zijn gebracht. Gemaakt van zandsteen en natuurlijk ontworpen om echt te lijken, werd de constructie geplaatst in een kustgebied bij Bahrein bij een aantal andere die van gegoten beton zijn gemaakt.

Het belangrijkste is dat als een 3D-geprint oppervlak erin zal slagen om rondzwevende baby koraalpoliepen aan te trekken, zij op een dag in staat zullen zijn om zich te bedekken met natuurlijk materiaal via het kunstmatige oppervlak, waardoor het als het ware ’groeit.’

De 3D-geprinte koraalriffen worden gemaakt met een porseleinen coating die inkepingen en een chemie heeft die veel meer lijkt op echt koraal dan de betonnen namaakkoralen. De hoop is dat 3D-geprinte koraalriffen inderdaad de drijvende baby koraalpoliepen zullen aantrekken.

SunnyDelightzoa2
Koraalpoliep
Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in Uncategorized

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …