Home 3D-Science Madrileens ziekenhuis implanteert katheter in 3D-geprint hartmodel

Madrileens ziekenhuis implanteert katheter in 3D-geprint hartmodel

4 min lezen
0

Het technisch zeer geavanceerde Hospital General Universitario Gregorio Marañón in Madrid doet veel met 3D-printing. Dit ziekenhuis heeft nu weer een volgende stap gezet door de succesvolle uitvoering van een implantatie van een katheterisatie in een 3D-geprint hart.

Dit onderzoek is belangrijk, want alleen al vorig jaar vonden er in het Kinder Hart Centrum in dit ziekenhuis 10.000 consulten plaats. In dit centrum werken artsen met 3D-geprinte hardmodellen om hun strategieën te perfectioneren voor hemodynamische ingrepen voordat ze daadwerkelijk de operatiekamer in gaan. Het ziekenhuis zelf heeft meer dan 100 kinderen met een hartafwijking gediagnosticeerd in 2016 en 1.000 onderzoeken gedaan naar foetale echocardiografie. 3D-printtechnologie, vooral in de vorm van replica’s die op maat 3D-geprint zijn, hebben enorm geholpen om de overlevingskans te laten stijgen van patiënten die lijden aan aangeboren hartafwijkingen.

Net als bij een vingerafdruk heeft elk hart ook unieke eigenschappen die per persoon verschillen, van de grootte en de interne ruimten tot de manier waarop het orgaan is verbonden met de grote vaten die er omheen liggen. Dankzij 3D-geprinte patiëntspecifieke hartmodellen is het mogelijk voor artsen om zichzelf heel precies vertrouwd te maken met de anatomische structuren van de patiënt vóór de operatie en zich voor te bereiden op de behandeling van aangeboren hartafwijkingen.

Volgens specialisten in een ander Spaans ziekenhuis overleefden 50 jaar geleden maar 25% van de pasgeborenen met hart-en-vaatziekten. Nu, dankzij dit soort uitvindingen halen 90% van hen de volwassen leeftijd.

De 3D-replica’s worden gemaakt door MRI- en CT-beelden te nemen en hier 3D-printbare modellen van te maken. Op deze manier kunnen artsen en chirurgen de beste procedure kiezen voordat ze die in de praktijk moeten brengen op de operatietafel.

Volgens dezelfde methodiek kon onlangs dus ook een katheter-apparaat getest worden in een 3D-geprint hartmodel van een jonge patiënt. Toen die simulatie succesvol bleek, durfden de artsen het aan om de implantatie uit te voeren en wisten ze al goed te voorspellen wat ze tegen zouden komen.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …