Home 3D-Printen Metaal 3D-printing is blijvertje bij ontwikkeling motoren Renault Trucks

Metaal 3D-printing is blijvertje bij ontwikkeling motoren Renault Trucks

4 min lezen
0

Een team ingenieurs en ontwerpers van Renault Trucks werkt aan een additive manufacturing proces – metaal 3D-printing – met als doel de prestaties van de motoren sterk te verbeteren. De technologie van de toekomst begint snel naderbij te komen, zeker als je kijkt naar de complexe onderdelen die reeds succesvol getest zijn binnen in een Euro 6 motor.

De afdeling Lyon Powertrain Engineering van Renault Trucks heeft zich toegelegd op het gebruik van metaal additive manufacturing als toekomstig productieproces voor motoren. Een prototype DTI 5 4-cilinder Euro 6 step C-motor is nu geheel met 3D-printing ontworpen.

Hoewel de complete motor reeds virtueel was ontworpen, werden tuimelaars en nokkenaslagerkappen gefabriceerd door metaal 3D-printen en succesvol bank-getest gedurende 600 uur in een Euro 6-motor. “Het doel van dit project is om te demonstreren welk een positieve impact metaal 3D-printing heeft op de maat en het gewicht van een motor. Dit proces stelde ons in staat om het gewicht van een 4-cilindermotor terug te brengen met 120 kilo, hetgeen maar liefst 25% bedraagt,” legt Damien Lemasson, project manager bij Renault Trucks, uit. “De testen die we hebben uitgevoerd bewijzen de duurzaamheid van de motorcomponenten die met 3D-printing gemaakt zijn. Het is zeker niet alleen maar kosmetisch.”

Metaal 3D-printing opent nieuwe mogelijkheden voor de ontwikkeling van thermische motoren. Dit printproces, dat werkt door materialen laag voor laag toe te voegen, kan gebruikt worden om complexe organische vormen te creëren en tevens om de maatvoering van onderdelen te optimaliseren en het aantal assemblages te reduceren en daarmee ook het aantal componenten in de motor.

“Metaal 3D-printing bevrijdt ons van beperkingen en opent de creativiteit van de ingenieurs. Deze procedure is een bron van disruptieve technologie voor de motoren van morgen, die lichter en functioneler zullen zijn met optimale prestaties,” aldus Lemasson. Het aantal componenten in de DTI 5 is met 25% teruggebracht, en komt nu op 200 onderdelen minder.

Renault Trucks gaat op korte termijn verder met dit proces en heeft op lange termijn zelfs nog grotere plannen. 3D-printing is een blijvertje in hun fabrieken.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Printen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …