Home 3D-Science Nieuwe botten en kraakbeen 3D-printen met appelpulp

Nieuwe botten en kraakbeen 3D-printen met appelpulp

3 min lezen
0

Op dit blog schrijven we wekelijks over de wondere wereld van 3D-bioprinting. Bij 3D-bioprinting gaat het vaak om de toepassingen die geregeld behoorlijk indrukwekkend zijn. Minder vaak gaat het over de materialen die gebruikt worden, maar ook op dat gebied worden minstens zulke indrukwekkende innovaties gedaan. Nu blijkt een Spaans onderzoeksverband zich bezig te houden met het onderzoeken van de mogelijkheden naar het hergebruiken van agri-food afval (in dit geval appeldroesem, appelvezels die overblijven bij de productie van appelsap) om biomaterialen te maken waarmee bot en kraakbeen kan worden gegenereerd.

Appelpulp? Interesting! Tell me more!

Dit soort biomaterialen fungeren als matrices voor weefselgeneratie, handig voor weefselafbraakaandoeningen als reuma/artritis, osteoporose of osteoartritis. Naarmate de bevolking steeds ouder wordt, komt er steeds meer behoefte aan dergelijke oplossingen.

Maar waarom appeldroesem? Dit ruwe materiaal, zeg maar de pulp die overblijft na de productie van appelolie of -sap, bevat steeltjes, zaden, pulp en velletjes is overvloedig te verkrijgen. Er is zoveel van dat er problemen zijn met het verwerken ervan anders moet het weggegooid worden. Het omzetten van de pulp in biomaterialen kan voorkomen dat er veel weg moet worden gegooid. Mooi circulair initiatief dus!

Het materiaal kan gebruikt worden als biocompatibele steigers voor het bouwen van weefsels. De pectines, antioxidanten en zuren die er van nature inzitten lenen zich perfect voor medische toepassingen. Als deze materialen synthetisch zouden moeten worden ingekocht, kosten ze meer dan 100 euro per gram, terwijl ze in afvalvorm kunnen worden ingekocht voor minder dan 100 euro per ton!

In dit geval waarbij de biomaterialen worden gebruikt voor het regenereren van bot- en kraakbeenweefsels gaat het met name om de chondrocytaire cellen en osteoblastachtige cellen, die beide betrekking hebben op kraakbeen- en botweefselregeneratie vanwege hun toepassingen in regeneratieve geneeskunde in de eerder genoemde verouderingsgerelateerde ziekten.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …