Home 3D-Printen Nieuwe methode om 3D-geprinte objecten te polijsten

Nieuwe methode om 3D-geprinte objecten te polijsten

6 min lezen
0

Onderzoekers aan een Japanse universiteit ontwikkelen een nieuwe methode om 3D-geprinte objecten te polijsten via een soort aanstip-pen.

Als je bekend bent met 3D-printen en zeker wanneer je zelf met FDM-3D-printers aan de slag bent geweest, weet je dat de objectjes die te 3D-geprint hebt, altijd lijntjes hebt waar het gesmolten plastic draadje laag voor laag is neergelegd. Je blijft dus de laagjes zien. Waar sommigen dit mooi en artistiek vinden en anderen het juist okay vinden omdat hun opdrachtgevers zo een object in handen hebben dat duidelijk 3D-geprint is, zouden de meeste anderen liever spuitgietkwaliteit willen hebben. Of een benadering daarvan.

Om dit te bereiken, wordt er her en der gespeeld met chemicaliën. Dat blijft tot op heden echter een lastig en riskant proces. Als hobbyisten bijvoorbeeld aan de slag gaan om objecten die in ABS 3D-geprint zijn glad te maken, komen er artikelen over zelfgeknutselde kasjes waarin aceton wordt verhit. De dampen polijsten het object. Hier kleven echter tal van nadelen en risico’s aan. Los van het feit dat het object altijd wat oppervlaktedetail verliest, kan het deels of zelfs helemaal oplossen als je het te lang in acetondamp laat staan.

Daarnaast kan er van alles mis gaan qua explosiegevaar. Overal wordt afgeraden dit in je huis uit te proberen. Ook met PLA zijn er tests gedaan met chemicaliën, maar ook hier gaat het om middeltjes die giftig en gevaarlijk zijn en waarvan je liever niet wil dat Ali Chemicali’s hier thuis mee gaan klooien.

Schuurpapier kan ook werken, maar dan schuur je je een ongeluk en ben je niet alleen veel tijd kwijt, maar zit je ook nog onder het schuursel, als je het al niet ingeademd hebt. Bah.

Dat het ook anders kan, bewijst Waseda University. De Japanners ontwikkelden een soort pen die doet denken aan een vlekkenpen. De vloeistof in de pen lost hars op. De onderzoekers noemden dit proces 3D Chemical Melting Finishing (3D-CMF) en dit werkt bijzonder eenvoudig en veilig. De pen kan behoorlijk gedetailleerd aangebracht worden op het oppervlak van 3D-geprinte objecten en enerzijds de uitstekende laagrandjes oplossen en anderzijds de gesmolten kunststof laten landen in de spleetjes die tussen de laagjes zitten, waardoor die worden opgevuld.

3D-CMF: A laat ongepolijst oppervlak zien; B toont de eerste stap in het wegpolijsten van de randjes; C laat zien hoe de meest uitstekende randjes verder worden uitgevlakt én de spleetjes worden opgevuld; D laat zien hoe het verschil tussen uitstekende randjes en spleetjes nóg verder wordt weggewerkt

Doordat je zelf bepaalt waar je het aanbrengt en in welke mate, heb je meer controle en minder detailverlies. En omdat de spleetjes tussen de laagjes worden opgevuld, wordt het object er ook nog eens sterker van.

Op onderstaande foto zie je een vergelijking tussen een object vóór dat het gepolijst is en nádat het gepolijst is via traditionele methoden of via de 3D-CMF-methode.

We zijn benieuwd naar of en wanneer de 3D-CMF op de markt komt en houden ons aanbevolen om het uit te proberen.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Printen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …