Home 3D-Science Onderzoekers 3D-printen kloppende hart-organoids

Onderzoekers 3D-printen kloppende hart-organoids

3 min lezen
0

Ze noemen ze ‘organoids’ en ze zijn 3D-geprinte, kloppende hartcellen die veel opwinding veroorzaken bij wetenschappers en biologen. Critici vragen zich af of de technologie niet te ver gaat.

Het baanbrekende onderzoeksprogramma dat zich richt op het maken van 3D-geprinte menselijke organen is het resultaat van een project aan het Wake Forest Baptist Medical Center Institute for Regenerative Medicine, en het richt zich op hartcellen die werken en gemaakt zijn door een zeer specialistische 3D-printer.

3d-printed-cardiac-organoid

Het hart-organoid klopt omdat het gespecialiseerde hartcellen bevat en omdat deze cellen signalen ontvangen van hun omgeving die zeggen dat ze dat moeten doen. Ze worden ook op dezelfde temperatuur gehouden als het menselijk lichaam, dit zorgt er eveneens voor dat ze gaan kloppen. Ze kunnen de miniatuurorganen tevens stimuleren met elektrische of chemische signalen om de kloppatronen te veranderen.

Op dezelfde universiteit wordt gewerkt aan het 3D-printen van huid voor soldaten met levensbedreigende brandwonden. Deze huid zal direct op de wond van de soldaat worden aangebracht. Het zelfde onderzoeksteam heeft een unieke 3D-printer ontwikkeld die orgaan- en weefselprototypes produceert.

body-on-a-chip

In andere projecten heeft het team functionerende hartcellen gemaakt op basis van stamcellen en zelfgebouwd kunstmatig hartweefsel.

Miniatuur organen die in het lab gemaakt worden zoals harten, longen, levers en aderen en aan elkaar gelinkt worden met een circulerend bloedsubstituut kunnen gebruikt worden om het effect van chemische en biologische middelen te testen om de effectiviteit van potentiële behandelingen te testen.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …