Home 3D-Science Pleisters uit de 3D-printer tegen resistente bacteriën

Pleisters uit de 3D-printer tegen resistente bacteriën

3 min lezen
0

Er zijn vele soorten bacteriën op aarde, waarvan er vele heel goed zijn maar ook een aantal hele vervelende ziekten veroorzaakt. Terwijl ik dit schrijf, zit ik te hoesten en te lijden aan keelpijn, ook veroorzaakt door een bacterie, maar prijs ik mezelf ook gelukkig dat ik geen engere bacterie onder de leden heb. Sommige bacteriën zijn namelijk niet meer te stoppen omdat ze resistent geworden zijn voor de medicijnen die de mens tegen ze heeft ontwikkeld.

Antibiotic-swtich_c6tb00576d-f4_630m

3D-printen is een manier om het gevecht tegen deze taaie jongens te gaan winnen, zo blijkt nu uit Chinees onderzoek. Op de Universiteit van Nanchang wordt er namelijk onderzoek gedaan naar pleister die met de 3D-printer gemaakt worden. Dit klinkt eenvoudig, maar is het niet. Het zijn namelijk actieve pleisters en dat gaat gepaard met een behoorlijk ingewikkelde technologie.

Hoe werkt dit dan? Grotendeels komt het neer op het aan- of uitzetten van de antibacteriële eigenschappen van een speciaal stukje stof dat op de pleister is aangebracht. Dat klinkt al een stuk ingewikkelder he? Is het ook. Ik zal het uit proberen te leggen.

3d-printed-band-aids-could-reduce-the-spread-of-drug-resistant-bacteria-03

Het lapje stof heeft drie antibacteriële functies waarmee het team de antibacteriële activiteit heel precies kan reguleren. Dit minimaliseert de verspreiding van resistente bacteriën en dat is belangrijk aangezien 20e-eeuwse uitvindingen zoals penicilline veel van hun effectiviteit verloren hebben hierdoor. De zeer efficiënte antibiotische zilveren nanopartikels die op het stukje stof geprint worden, houden de bacteriën tegen. Zo is uiteindelijk per persoon en op maat te bepalen wat een patiënt nodig heeft aan anti-bacteriële toevoegingen.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …