Home 3D-Innovation Raceauto uit de 3D-printer voor 24 uur van Le Mans

Raceauto uit de 3D-printer voor 24 uur van Le Mans

4 min lezen
0

Een raceauto van 450bhp (brake horse power) die in 2015 meereed in de 24 uur van Le Mans bevatte een massa 3D-geprinte onderdelen, naar nu blijkt. De auto is de komende zes weken te zien in het Thinktank wetenschapsmuseum in Birmingham, dus als je in de zomervakantie die kant op gaat, is het de moeite om daar eens een kijkje te nemen.

Het betreft een 300 km/u DOME S103 prototype die door het Britse raceteam Strakka Racing op de baan werd gebracht tijdens de 24 uur durende raceklassieker in Le Mans.

Strakka5

3D-printing bleek bij uitstek geschikt voor het maken van allerlei innovatieve en afwijkende onderdelen voor deze auto van Strakka Racing. Sterker nog, zonder de 3D-printer had deze auto niet bestaan. Zowel qua kosten als qua design waren er dan onoverkomelijke hordes geweest. Met de Stratasys-printer die Strakka tot haar beschikking had, konden de complexe onderdelen met haast onmogelijke geometrieën met twee vingers in de neus geproduceerd worden.

strakka2

“Dit project is een goed voorbeeld van hoe 3D-printing de manier waarop we raceauto’s bouwen kan veranderen,” aldus teambaas Dan Walmsley. “Strakka heeft aangetoond dat onderdelen die gemaakt zijn op 3D-printers net zo sterk zijn als traditionele onderdelen, maar we kunnen ze sneller maken en zonder dure processen waarbij allerlei gereedschap nodig is. We kunnen zelfs nieuwe onderdelen fabriceren in de garage die bij de racebaan staat.”

strakka1

Het team is een voorloper in de toepassing van 3D-printtechnologie in de motorsportwereld; van het maken van maquettes en schaalmodellen voor windtunneltesting tot onderdelen voor de echte auto. Een geschatte vijf procent van de onderdelen voor de S103 zijn 3D-geprint.

Strakka0

Lisa Stallard, manager bij Thinktank, Birmingham Science Museum, zegt: “Het is fantastisch om een raceauto ten toon te mogen stellen die zó’n internationale impact heeft gehad. We zoeken altijd naar manieren om de ontwikkelingen in de wetenschap te kunnen tonen en 3D-printing is een heel opwindende tak van de wetenschap, met invloed op bijna alles wat gemaakt wordt.”

Video van de 3D-printer die een remleiding print:

 

Video van de assemblage van de auto:

 

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Innovation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …