Home 3D-Lifestyle ’s Wereld’s eerste 3D-geprinte brug geplaatst in Spanje

’s Wereld’s eerste 3D-geprinte brug geplaatst in Spanje

3 min lezen
0

Als je het over een 3D-geprinte brug hebt, denk je voortaan automatisch aan Spanje. Het Institute of Advanced Architecture of Catalonia (IAAC) bewijst eens te meer dat 3D-printing een zaak is van niet alleen maar praten, maar vooral ook doen. Wanneer er een idee op tafel komt van een brug met een vormvrij ontwerp, dan moet die ook gewoon geproduceerd worden met een vormvrije productiemethode. En dan blijkt het allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. De brug is erg mooi geworden en werd onlangs geopend.

In het plaatsje Alcobendas prijkt sinds deze week een brug van 12 meter lang en 1,75 meter breed. Dit stukje infrastructuur overbrugt een smalle kreek in een stadspark. Deze voetgangersbrug is 3D-geprint met beton door het ingenieursbureau Acciona. Het bijzondere aan het ontwerp van de brug is dat er gebruikt gemaakt is van organische en biomimetische architectuurtechnieken, waardoor de brug lijkt op natuurlijke objecten.

Tot nu toe was er nog geen toepassing uitgevoerd van deze technologie op het gebied van civiele techniek dus deze opening mag gerust een mijlpaal voor de bouwsector genoemd worden op internationaal niveau.

Het bouwwerk bevindt zich in het Castilla-La Mancha-park en is bedoeld om een centraal deel met een watertje te overbruggen. De kosten van het project zijn ook nog eens bijzonder laag te noemen, hetgeen natuurlijk alleen maar meegenomen is. De brug bestaat uit acht delen die zijn geassembleerd.

Volgens het persbericht zijn de voordelen van betonprinten op grote schaal de volgende:

  • Veelzijdigheid om structurele elementen met een totale vrijheid van vormen, zonder noodzaak van mallen of bekisting te bouwen;
  • Flexibiliteit en aanpasbaarheid aan elke vorm, geometrie en architectonische vormgeving;
  • Minimalisering van de hoeveelheid residuen door het recyclen van de grondstof bij de vervaardiging en;
  • Vermindering van middelen en energie voor de constructie van betonelementen.

 

 

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Lifestyle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …