Home 3D-Science Stamcellen gebruiken om kraakbeen te repareren

Stamcellen gebruiken om kraakbeen te repareren

4 min lezen
1

Onderzoekers zeggen dat ze stamcellen kunnen gebruiken om 3D-geprinte structuren te maken die als steigers dienst doen om je gewrichten te repareren.

Ze combineren stamcellen met 3D-printtechnologie om de aanmaak van kraakbeen in menselijk weefsel te stimuleren. De techniek die ze gebruiken werkt met 3D-geprinte ‘steiger-achtige’ structuren die een die een framework voor de vorming van weefselblokjes zullen worden waarmee kraakbeen gerepareerd kan worden.

journal.pone.0099410.g003

Binnen de medische bio-printing is het bouwen van kraakbeen-structuren een van de relatief eenvoudigst realiseerbare projecten, als je kijkt naar hoe ver de wetenschap af is van het succesvol afleveren van een goed resultaat. Organen zijn nog complexer en we zijn nog wel 10 jaar verwijderd van het kunnen 3D-printen hiervan.

De onderzoekers bij dit project hebben gezien dat het kweken van stamcellen in de apparaten binnen vier weken al kan leiden tot nieuw kraakbeen. Zogeheten osteochondrale letsels vinden plaats wanneer de gladde oppervlakten van botten beschadigd raken. Ze kunnen variëren van kleine scheurtjes tot het daadwerkelijk afbreken van een stuk van het bot in een gewricht. De botfragmenten kunnen van verschillende afmetingen en diepten zijn, en ze kunnen blijven vastzitten aan het gewonde gebied of losjes in het gewricht rond gaan zweven. Ze komen meestal voor in de knie, enkel of elleboog. Kraakbeenletsels hebben maar een beperkte capaciteit voor zelf-regeneratie en -genezing.

journal.pone.0099410.g004

Daarom moet dit behandeld worden. Kraakbeenschade leidt vaak tot pijn en functieverlies voor patiënten, en kan zelfs de ontwikkeling van osteoartritis bij een gewricht versnellen. Zoals het nu gaat, worden zogenoemde osteochondrale reparaties beperkt tot microfracturen en transplantatie. Het probleem met deze behandelingen is dat ze vaak resulteren in de vorming van vezelig kraakbeen. Vezelkraakbeen is taai en dicht materiaal dat het gescheurde deel van het kraakbeen vult, en het is niet de ideale vervanger van het gladde, glazige gewrichtskraakbeen dat normaal het oppervlak van de gewrichten bedekt. Als het via de huidige methoden aangemaakt wordt, leidt het vaak tot een slecht lange termijn resultaat voor een patiënt.

Maar de wetenschappers zijn op zoek naar behandelingen die deze problemen oplossen, en ze zeggen dat weefselbewerkingstechnologieën als deze zeer wel mogelijk behandelingsopties kunnen bieden die in staat gaan zijn om de beperkingen van de huidige mogelijkheden te overwinnen.

journal.pone.0099410.g001

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Één reactie

  1. […] van structuren om cellen op of in te laten groeien voor de vorming van weefsel voor bijvoorbeeld kraakbeen of bot. Complexer levend weefsel in de vorm van organen printen zit nu nog in een vroeg stadium, […]

    Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …