Home 3D-Science Startup maakt 3D-geprint verband ter vervanging van gips

Startup maakt 3D-geprint verband ter vervanging van gips

3 min lezen
0

Mensen die ooit wel eens iets gebroken hebben kunnen er over meepraten. Gips is vervelend en oncomfortabel. Vooral na een paar weken raakt de huid geïrriteerd en begint het te jeuken. En krabben met een breinaald is niet iets waar je vrolijk van wordt. Douchen of uitgebreid in bad wordt ook lastig, want het gips mag niet nat worden. Kortom, je vraagt je af waarom hier niet eerder wat aan gedaan is.

Gelukkig komt de Rus Fyodor Aptekarev met een 3D-geprinte oplossing. Zelf heeft hij als skateboarder namelijk veel ervaring opgedaan met het dragen van gips.

Zijn startup Zdravprint heeft onlangs 100.000 dollar aan investeringen van Mayfield Capital ontvangen om zijn lijn aan 3D-geprinte plastic ‘verbanden’ binnen ziekenhuizen uit te rollen. Het ‘verband’ kan tegen water, laat lucht door en is veel comfortabeler dan het traditionele gips wat om de ledenmaten wordt gegoten bij kneuzingen of breuken

gips2

Als eerst moet het gebroken ledemaat worden ingescand. De computer genereert dan automatisch een passen en geschikt model in 3D. Dit wordt dan in ongeveer 12 uur tijd uitgeprint.

gips3

gips4

Helaas moet de patient de eerste week wel het traditionele gips dragen. Dit in verband met de printduur en omdat de doktoren er dan zeker van zijn dat de botten weer goed gelijnd en aan elkaar liggen. Na een week mag het gips er dus alweer vanaf en mag het vervangen worden door het nieuwe 3D-geprinte model. Behalve dat het licht van gewicht is, je huid in de open lucht zit en tegen water kan ziet het 3D-geprinte model er ook gewoon veel beter uit. Het design ervan is geinspireerd op de welbekende 3D-geprinte jurk van Francis Bitoni (gedragen door model Dita Von Teese).

jurk

Aptekarev is ervan overtuigd dat 3D-geprinte ‘afgietsels’ in de toekomst de norm zullen zijn.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Jeroen Veger
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

3D-printen van carbon fibre in stroomversnelling

De startup Arevo Inc uit Sillicon Valley heeft als eerste een fietsframe volledig in carbo…