Home 3D-Innovation Studenten ontwikkelen 3D-geprinte inspectievis voor PWN

Studenten ontwikkelen 3D-geprinte inspectievis voor PWN

6 min lezen
0

Studenten ICT en Bouwkunde van ROC Nova College hebben voor drinkwaterleverancier PWN een prototype ontwikkeld van een ‘inspectievis’. Zij ontwikkelden dit prototype tijdens een 3-daagse hackathon van 23 tot 25 september in de 3D Makers Zone in Haarlem. Voor de ontwikkeling werden de laatste 3D-printing, sensor- en roboticatechnieken ingezet. Met een uitgewerkte versie van dit prototype kan PWN de waterleidingen inspecteren op defecten. Daarmee behaalde dit team ‘Bubbles’ (links op de foto) de eerste plek van deze Nova-PWN hackathon.

De tweede prijs ging naar een ander team van ICT en Bouwkunde studenten. Deze studenten hebben een prototype ontwikkeld van een helm waarmee een monteur van PWN in de grond kan kijken. Het was voor de professionele jury niet eenvoudig om met deze twee revolutionaire prototypen te komen tot een jurybeoordeling. In de ‘design-thinking’ fase voorafgaand aan de hackathon hebben studenten, medewerkers en leveranciers van PWN ook oplossingen bedacht voor slimme afsluiters in het waterleidingnetwerk en het traceerbaar maken van werkzaamheden.

Het fenomeen hackathon komt voort uit de IT-industrie waar teams een nieuw programma of app ontwikkelen in korte tijd. Deze PWN hack-a-thon was revolutionair omdat het de eerste keer was dat het concept werd toegepast in de maakindustrie. De teams van studenten werd gevraagd in 30 aansluitende uren een prototype te ontwikkelen van een slimme oplossing voor PWN, waarmee het beheer en/of onderhoud van het waterleidingnetwerk nog beter of slimmer kan.

Om hen hierbij te inspireren, werd in de voorafgaande design-thinking fase door studenten, PWN-medewerkers en 15 leveranciers en bedrijven nagedacht wat nieuwe technologie zoals 3D-printen voor PWN kan betekenen. Ook tijdens de hackathon konden studenten rekenen op professionele begeleiding en de expertise van de medewerkers van PWN.

Deze hackathon was evenals een bijzonder voorbeeld van samenwerking bedrijfsleven-onderwijs, waarbij het belang van de centrale plek 3D Makers Zone werd benadrukt: de plek waar onderwijs en bedrijfsleven samen innoveren met nieuwe. Nieuwe technieken zoals 3D-printing, sensor en robotica technieken komen eraan, het is noodzaak om samen na te denken wat deze technieken voor de regio Haarlem en Amsterdam kunnen betekenen. Herman van Bolhuis, ondernemer 3D Makers Zone, stelt: “Er komt een fase aan in de maatschappij en onze economie waarin onze fysieke omgeving volledig gedigitaliseerd wordt. Dergelijke evenementen dragen bij aan de nodige innovatieslag van bedrijven en onderwijs.”

Suze van der Meulen, business analyst PWN, over het succes van de hackathon voor PWN: “Er zijn goede innovatieve oplossingen uitgekomen die wij samen met andere leveranciers, de 3D Makers Zone en Nova studenten een stap verder kunnen uitwerken. Door deze hackathon kreeg PWN ook inzicht in de belevingswereld van de studenten, de medewerkers van de toekomst.”.

Buiten de kaders denken
Voor Nova College heeft deze hackathon ook interessante nieuwe inzichten opgeleverd. Tim van der Voord, ICT docent en projectleider 3D excellence, blikt terug: “We hebben gezien dat onze studenten een belangrijke rol kunnen spelen bij het identificeren van innovatiekansen voor het bedrijfsleven. Zo zijn studenten niet bekend met de procedures en protocollen van het bedrijf. Juist daardoor lijken zij goed in staat om buiten de kaders te denken. Ook het leerrendement van de student neemt toe. Wellicht doordat zet bij de hackathon uit de schoolse context stappen. We zullen het instrument hackathon dan ook zeker vaker toepassen, bij voorkeur met nog meer enthousiaste bedrijven als PWN! De 3D Makers Zone waarin Nova College al enige participeert is hier een uitgelezen plek voor.”

Bronnen: Nova College, 3D Makers Zone, PWN

 

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Innovation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …