Home Uncategorized Tips om de juiste wanddikte voor het printen van je 3D-model te vinden

Tips om de juiste wanddikte voor het printen van je 3D-model te vinden

3 min lezen
0

Als je weleens iets geprint hebt waarvan de wanddikte te laag was of dat bijvoorbeeld een antenne bevat die niet geprint kon worden, weet je dat het van groot belang is je ontwerp goed na te lopen voordat je gaat printen. Dit geldt voor FDM-printing maar zeker ook voor industriële printers. Stel, je print met poeder en je gaat na afloop van het printen je object schoon blazen. Als je wanden te dun zijn, blaas je die zo stuk…

characteristic_large

Het Franse bedrijf Sculpteo heeft nu een artikel gepubliceerd met een aantal tips om je model beter printklaar te krijgen. Als je een printbaar model ontwerp, zijn er vier belangrijke elementen die je niet moet vergeten: schaal, wanddikte qua materiaal, wanddikte qua vorm en zwaartekracht.

1

Schaal is iets wat nog weleens onderschat wordt. Je kunt iets met prachtige details ontwerpen, maar als de schaal waarop het uiteindelijk geprint wordt, te klein is, wordt de kwaliteit niet mooi. In dat geval kun je na een check besluiten om bepaalde elementen te verwijderen voordat je gaat printen.

Schermafbeelding 2016-03-10 om 16.24.51

Na de schaal moet je beslissen met welk materiaal je gaat printen. Zwakkere materialen hebben over het algemeen een hogere wanddikte nodig dan sterkere materialen. Wanddikte is ook van belang bij de keuze van de vorm, bijvoorbeeld om te bepalen of er veel kracht op iets staat of dat het krom kan trekken (warping).

PA_wrappingHD280px Geometry_w280px_1

De zwaartekracht is ook bepalend. Zowel voor overhang als voor omvallen tijdens het printen. Zorg ervoor dat iets niet een te dunne onderkant en een te dikke bovenkant heeft, anders kan het object ook heen en weer gaan veren tijdens het printproces.

Als je die tips in het achterhoofd houdt tijdens het designen, is de kans op een geslaagde print een stuk groter.

Schermafbeelding 2016-03-10 om 16.24.19

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in Uncategorized

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …