Home 3D-Science TU Delft 3D-print objecten die van vorm kunnen veranderen

TU Delft 3D-print objecten die van vorm kunnen veranderen

3 min lezen
0

Onderzoekers aan de TU Delft hebben 3D-printing gebruikt om objecten te maken die zoals origami kunnen vouwen wanneer ze verhit worden.

tu-delft-3d-printing-origami

Andere onderzoekers noemen deze printtechnologie 4D-printing omdat er door bijvoorbeeld tijd of temperatuur een extra dimensie wordt toegevoegd. De onderzoekers hebben nu gepubliceerd over hun onderzoeksresultaten met betrekking tot het manipuleren van 3D-geprinte 4D-geprinte objecten die van vorm kunnen veranderen.

Het team heeft Shape Memory Polymers (SMP) toegevoegd aan verschillende 3D-geprinte objecten om ze zo te kunnen programmeren zodat ze qua vorm kunnen veranderen in andere objecten. Dit biedt natuurlijk heel veel potentie voor omgevingen en objecten die met ons meedenken en zich aanpassen aan onze wensen en omstandigheden.

tudelft

Er moet nog wel onderzoek gedaan worden naar deze vorm-geheugen-polymeren, maar in theorie zijn de mogelijkheden enorm. Denk bijvoorbeeld aan huizen die zich schikken naar onze grillen en ons leven gemakkelijker maken.

Om dat allemaal te bereiken moeten er nog wel flink wat stappen gezet worden, maar in Delft is er nu een begin mee gemaakt door de onderzoekers die structuren 3D-printten 4D-printten met gewone 3D-printers van verschillende fabrikanten zoals EnvisionTEC, Formlabs en Ultimaker. Deze objecten werden gecombineerd met SMP’s. Twee, drie of zelfs meer lagen van 3D-geprint materiaal en SMP werden aan elkaar gelijmd. Verwarrend? Niet echt 4D-printen nog dus, maar een combinatie van 3D-printen en nieuwe materialen.

shapeshifting-materials-smp

In de toekomst zullen de SMP’s direct geprint moeten worden om de vormvrijheid nog veel groter te maken.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …