Home 3D-Gear Uitvinder bouwt mega-grote 3D-printers in containers

Uitvinder bouwt mega-grote 3D-printers in containers

4 min lezen
2

Uitvinder Andy Tran woont in Naples, Florida. Ik heb zelf ooit een paar weken doorgebracht in dit rustige forenzenstadje aan de westkust van Florida en er zelfs een keer Spring Break gevierd. Het is niet direct de plek waarvan je verwacht dat er de baanbrekende uitvindingen vandaan komen, maar Andy Tran heeft wel degelijk iets heel interessants in handen.

mille7

Hij bedacht een grootformaat 3D-printer. Waar andere bedrijven en individuen vele duizenden dollars uitgeven om enorme 3D-printers te bouwen, kwam Tran op een ander idee. In plaats van het spenderen van tijd, geld en energie aan het bouwen van een sterke behuizing voor een grote 3D-printer, bedacht hij om grote scheepscontainers in te zetten als behuizing.

mille6-1024x550

Hij had altijd al het idee om ‘iets’ te doen met het hergebruiken van scheepscontainers en combineerde dit met zijn interesse in 3D-printing. De Mille 3D-printer was geboren. De machine biedt een enorm bouwplatform wat heel handig is voor vele industriële toepassingen. Je kunt de container bovendien meteen ook gebruiken om de 3D-printer te vervoeren.

mille4-1024x551

Hiermee worden de printers plots ook veel mobieler, wat erg handig is. Op deze manier slaat Tran meerdere vliegen in één klap. De kosten worden bovendien sterk verlaagd, want (zeker bij grotere printers) is de behuizing duur. De container is er al en is bovendien sterk genoeg. De 3D-printer hardware wordt met bouten vastgezet aan de muren van de container.

mille1-1024x468

Omdat de containers zo ruim zijn en een goed dak en een stevige vloer hebben, is er genoeg ruimte voor uitbreidingsmodules zoals de Tesla Power Wall, een zonnecel-oplaadsysteem, materiaalversnippering en -extrusie, een lopendeband-printbed, 3D-scanners en zelfs finishing modules. De containers kunnen zo compleet mobiele, geautomatiseerde 3D-printwerkstations worden.

mille5-1024x551

Tran weet nog niet precies welke kant hij op wil met zijn concept. Hij is van plan om het ontwerp ofwel open source te maken ofwel om het commercieel beschikbaar te maken voor makers die zo hun eigen DIY-kits kunnen bouwen. Hij wil zelf vooral bekend worden als de vader van de ‘Shipping container 3D printer’.

De Mille 3D-printer zou in staat moeten zijn om grote objecten te printen zoals voertuigen.

mille3-1024x551

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Gear

2 Reacties

  1. Bas Luiting

    9 augustus 2015 op 17:00

    Als 3D print- en containerfreak geniet ik enorm van dit soort initiatieven! Helemaal nieuw is het natuurlijk niet; in Amsterdam staat al ruim 2 jaar zo’n container. Weliswaar verticaal en deze print een grachtenpand. http://3dprintcanalhouse.com
    In Eindhoven leeft al enige tijd een gelijksoortig plan dat verdacht veel op Andy’s idee lijkt. In het containerpark ‘Plug in City’ bouwen we een Living Lab (Circulaire Economie) waar 3D printing een hoofdrol speelt. We zijn de buren van Additive Industries die fulltime met 3D metalprinters in de weer zijn.

    Reageer

  2. Arjan Bresijn

    6 oktober 2015 op 12:42

    Hallo.

    Dit is een gewelidige ontwikkeling.
    Reefer Sales Europe (RSE) is gespecialiseerd in reefer containers en wellicht dat wij hierin een rol kunnen vervullen.
    Wij weten niets van 3D-printers maar als de printers gekoeld moeten worden, daar weten wij alles over.
    Ik zie hierin een gezonde relatie voor beide partijen.

    Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …