Home 3D-Culture & Design Voetafdruk zoontje in 3D-geprinte schoenen voor zwematleet Michael Phelps

Voetafdruk zoontje in 3D-geprinte schoenen voor zwematleet Michael Phelps

6 min lezen
0

De Olympische Spelen van Rio staan voor de deur want aankomende zaterdag begint de openingsceremonie. De Amerikaanse sportzwemmer Michael Phelps is ook weer van de partij en neemt een paar bijzondere schoenen mee. Niet om mee te zwemmen natuurlijk, maar om gewoon op te lopen. Het gaat hier om twee paar 3D-geprinte op maat gemaakte schoenen van Under Armour met daarin een zwarte afdruk van een heel speciaal voetje: van zijn drie maanden oude zoontje Boomer.

olympic-hopeful-michael-phelps-brings-customized-3d-printed-under-armour-shoes-to-rio-3

Dit kan toch wel tot een van de meest merkwaardige sponsorships worden gerekend. Want wie sponsort er nou een zwemmer met een paar schoenen? Under Armour dus. En maar liefst twee paar schoenen.

En Phelps neemt de twee paar 3D-geprinte kicks mee naar Brazilië. Het gaat om de Architect (de eerste beschikbare 3D-geprinte schoen ooit voor de massa) en de SpeedForm Slingshot, een hardloopschoen.

Under Armour, het welbekende sportmerk, haalde al eerder het nieuws vanwege haar 3D-geprinte toepassingen. Het bedrijf is opgericht in 1996 en was altijd al een early-adopter wat betreft innovaties voor de sportkledingbranche. Niet zo gek dus dat het bedrijf direct 3D-printing omarmde om op maat gemaakte schoenen mee te fabriceren.

olympic-hopeful-michael-phelps-brings-customized-3d-printed-under-armour-shoes-to-rio-1 olympic-hopeful-michael-phelps-brings-customized-3d-printed-under-armour-shoes-to-rio-6

En hoewel de grote merken als Nike en Adidas 3D-printing gebruiken om topsporters van perfect passende schoenen te voorzien is Under Armor als underdog het eerste merk geweest die afgelopen maart 3D-geprinte hardloopschoenen voor de consumentenmarkt lanceerde.

Door middel van een 3D-geprinte middenzool in de vorm van een speciaal raster zijn de schoenen zeer licht en hebben ze een goede veerkracht. De atleten zijn hierdoor extra wendbaar en krijgen zo extra comfort. Een goede all-round hybride sportschoen voor workouts tot gewichtheffen dus. Maar minder geschikt om mee te zwemmen…

Het raster van de 3D-geprinte middenzool is gegenereerd door een algoritme die gebaseerd is op de gewenste criteria: duurzaamheid, flexibiliteit en gewicht. Dit genereerde raster wordt vervolgens verfijnd in software als Autodesk Fusion 350 en 3DS Max. Dit resulteert in een optimaal raster dat zonder 3D-printing absoluut niet te produceren is.

Maar dat is nog niet alles. De schoenen kunnen dus, zoals die van Michael Phelps laten zien, naar wens worden aangepast.

Zowel aan de binnenkant op de zool als aan de buitenkant van de schoen is duidelijk het zwarte voetafdrukje van Boomer Phelps te zien.

olympic-hopeful-michael-phelps-brings-customized-3d-printed-under-armour-shoes-to-rio-4

olympic-hopeful-michael-phelps-brings-customized-3d-printed-under-armour-shoes-to-rio-5

Dit was volgens de schoenfabrikant de perfecte manier voor de vader om naar de andere kant van de wereld te reizen en toch je zoontje dichtbij je te hebben. “It’s a personal reminder that Boomer is with him every step and stroke of the way,” aldus Under Armor. Veel Amerikaanser kan dan deze sentimentele uitspraken gaan we het niet krijgen, maar dat neemt niet weg dat het een zeer uniek en leuk bedachten symboliek is.

Under Armour ziet in ieder geval een hoop kansen op het gebied van footwear als het gaat om het toepassen van 3D-printing. En niet zo gek. De schoenenbusiness gaat de laatste jaren als een raket en de vraag naar oplossingen en designs op maat is ook nog nooit zo hoog geweest. En dat weet Under Amour maar al te goed. Hun eerste 3D-geprinte schoen genaamd Architect, die ze afgelopen maart lanceerden, was maar liefst binnen twintig minuten compleet uitverkocht. Omdat de 3D-geprinte schoen nog maar een piepklein deel van de totale schoenmarkt bedraagt lijkt het geen slecht idee de Olympische Spelen te gebruiken als platform voor extra promotie.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Jeroen Veger
Toon meer in 3D-Culture & Design

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

3D-printen van carbon fibre in stroomversnelling

De startup Arevo Inc uit Sillicon Valley heeft als eerste een fietsframe volledig in carbo…